Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krajnici i AST


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

01.12.2001. 00:10

Mom sedmogodišnjem sinu utvrđen je AST 500. Razlog vađenja AST-a je bilo guljenje kože na jagodicama prstiju. Alergija isključena. Nakon 3 mjeseca terapije Silapenom 1000( 1 žličica dnevno) AST je pao na 360. Doktorica nas je uputila otorinolaringologu koji je odredio vađenje krajnika. Napominjem da dijete nije nikada imalo angine i da je vrlo zdrav. Sada 3 mjeseca nakon vađenja krajnika ponovo smo napravili kontrolu AST-a koji je 320. Prsti mu se i dalje gule, dapače čak i više no prije operacije. Mi smo pomalo razočarani i zbunjeni jer ne vidimo razlog zašto su uopće vađeni krajnici. Zanima me kako pada AST i da li je moguće da je žarište negdje drugdje s obzirom na neznatan pad vrijednosti AST-a.
Zahvaljujemo na odgovoru.
mama i tata

Dr. Darko Richter

01.12.2001. 18:55

Ako se u krajnicima nalazi streptokok grupe A, i pravi anginu, tada je moguće da se nakon par dana ljušti koža s dlanova i tabana, ili samo oko nokata i jagodica prstiju. K tome, streptokok grupe A ostavlja trag u povišenom titru AST, pa je to samo znak da je tu ili da je tu bio, ali sam po sebi ne uzrokuje ljuštenje. Antistreptolizinski titar (AST) općenito nije jako dobar pokazatelj eventualne bolesti krajnika. No, kažete, angine praktički u životu nije imao. Test AST nije osobito pouzdan i razina mu jako varira. Stoga mislim da taj nalaz ne treba previše ozbiljno tretirati, a vaša je liječnica pokušala riješiti problem ljuštenja u suradnji s otorinolaringologom koji je izvršio tonzilektomiju. No efekta očito nije bilo, pa treba razmišljati i o drugim stvarima. Još se može učiniti i obrisak ždrijela izravno na streptokoka, da se vidi ima li ga. Inače, jedan drugi uzrok sličnog ljuštenja je hiperhidroza, tj. prekomjerno znojenje ruku, a katkada i nogu. Možete se obratiti dječjem dermatologu.