Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kvržica na leđima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

n. a.

16.05.2005. 08:22

Prije dva tjedna sam primjetila da kćer, koja ima 9 godina ima kvržicu na leđima, odmah ispod vrata. Kvržica je velika kao pola graha i nije ispod koze nego kao da je u koži, jer ju se s kožom može podići. Mislila sam da je možda obični prišt, ili nešto što će samo proći ali jos je uvijek tu. Izvana nije crvena koža. Dijete ima alergije na pelud, trave i korove i pije rinolan. Možete li mi reći što bi to moglo biti i da li imam razloga za zabrinutost. Unaprijed hvala.

Dr.Darko Richter

16.05.2005. 23:40

Naravno da vam ne mogu reći što je to, jer čak ne znam je li to krvrica od 0,5 kg ili 0,5 g. Ako je bliže ovom zadnjem, vjerojatno se radi o nabrekloj, a neupaljenoj, žlijezdi lojnici. Danas je sve alergija, pa vam niti ne pokušavam razbiti koncepciju. Po tom se pitanju osjećam krajnje osamljenim, iako sam po užoj struci alergolog, te mi tim više ne vjeruju kada ljude razuvjeravam da kvržice, i većina svega čega se maštoviti pacijenti dosjete, nisu alergija. U nas vlada mišljenje da svako mora svaku patologiju proglašavati patologijom iz svoje nadležnosit, inače nije dobar doktor - tzv. superspecijalist. A to vam je posljedica toga što većina danas nema pojma o malo širem kontekstu u kojem se smješta njegova subspecijalizacija, pa, ako slučajno nije striktno iz tog područja, ne zna vam dati rješenje. A onda, u trenu, dosjeti se da je možda i to iz njegove subspecijalizacije, pa vam da odgovor "Ibis- redibis - numquam - in bello peribis". Tako da vam, u suprotnosti s uvriježenim netočnostima, mogu s velikom sigurnosti reći da ta kvržica nema veze s alergijama. Ako ima, javite mi.