Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija i imunitet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dragica

16.05.2005. 11:53

Poštovani doktore!

Imam sina od 6 mj. Zbog čestih prehlada i upala uha smo radili alergološke testove. IgE-14,5, te RAST na kravlje mljjeko 0,51. Dijete je inače dojeno, ali kad smo probali dati malo kravljeg mlijeka u voćnu kašicu nismo vidjeli nikakve smetnje (ni na koži, ni probavi...). Naša pedijatrica smatra da svejedno mora biti na djeti jer iako nema vidljive smetnje, alergija na kravlje mljieko može smanjivati imunitet, te tako dijete više oboljeva. Molim Vas za stručno mišljenje? Hvala

Dr.Darko Richter

16.05.2005. 23:27

Moža i ne mora biti na dijeti, a to sve skupa nema nikakve veze sa smanjivanjem imunosti. Česte prehlade i upale uha nemaju puno veze s alergijom, a kako se danas i zbog glavobolje ili platfusa vade alergološki nalazi, ništa me više ne čudi. Pa kada ispadne pozitivan, kao u vašem slučaju, onda neće priznati da je u sto čuda, već vam priča priče.

Dragica

17.05.2005. 09:00

Recite mi molim Vas kao alergolog da li takav (mali) nalaz alergije znači da moram pazit na kravlje mlijeko i proizvode od istog ili nas je pedijatrica previše zabrinula bez razloga? Hvala!

Dr. Darko Richter

17.05.2005. 11:49

RAST od 0,51 spada u klasu 1 (označava se kao razred 1 ili 1+), i praktički nije signifikantan. Tako da, ako nije imao očitih manifestacija alergije, pogotovo ne nakon ingestije kravljeg mlijeka, možete biti mirni. Prevedeno, ako je tako, ne morate posebno paziti na uzimanje ili neuzimanje kravljeg mlijeka.