Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Lijena crijeva,ljepljiva i neredovita stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elenda

24.05.2014. 23:45

Poštovani,
imam sina od 2 i pol godine,kao beba hranjen samo majčinim mlijekom do 2 godine nije prehranjivan,kada je imao otprilike 8-9 mjeseci i počeo uzimati i tvrdu odnosno slatkiše i dr. hranu počeli su problemi sa zatvorom odnosno neredovnom stolicom.Prvi put kada se to desilo završio je u bolnici i nije imao stolicu skoro 10 dana ili sasvim malo stolice uz veliko napinjanje.U bolnici je radio nekoliko puta dubinsku klizmu i uspio je da se riješi skoro 2 kg smeća koje je bilo u djetetu,poslije je redovno išao na klizme ali smo se uplašili da dijete ne postane zavisno od klizmi i da na drugi način i ne može imati stolicu,kao što sam čula da ima dosta primjera kod djece takvih da više ne mogu imati stolicu bez iritacije iste.Nakon svih pretraga i nalaza koje je uradio svi su bili uredni,radio ultrazvuk crijeva,isključena kronična upala crijeva i poremećaj istih,nalazi uredni na sve bolesti koje se na ovom forumu navode tako da sam ja potpuno zbunjena,budući da dojeno dijete ima manje problema sa neredovitom stolicom i slično.Još jedna važna i zbunjujuća stvar je što stolica nikada,ama nikada nije čvrsta kako to mnogi ovdje pišu, već samo ljepljiva i dijete teško izbacuje tu stolicu vani,uz dosta napinjanja i napora,bojim se da ne dobije neku drugu bolest,"kile" bruh i sl,sve vrste poznatih lijekova ovdje sa foruma koji se navode i prirodnih i kupljenih u apotekama je probao ali nije uspio regulisati probavu,mišljenje pedijatrice je da ima lijena crijeva,kao i dva-tri hirurga kod kojih je bio na pretragama,lijena crijeva i slaba probava,tražila sam da mu rade CT snimak ili kolonospkopiju ali je hirurg odbacio takvo što te rekao da nema potrebe jer svi su nalazi uredni.Više ne ide na klizme,već se borimo kod kuće i na sve načine pokušavamo da to riješimo,i još uvijek ima s tim problema.Dijete se stalno napinje i postane nervozno kada nema stolicu,kad već nekako izbaci smeće,tada je normalno sve,puno više traži da jede,otvori mu se apetit do slijedećeg zatvora,i tako stalno se ponavlja,stolicu nema i do 8-9 dana ili je ima sasvim malo,a počne se naprezati i napinjati već 3-4 dan dok ne izbaci smeće iz sebe.Jede svu hranu,pije domaće kravsko mlijeko,čokolade i ostale slatkiše koje ne bih smio jesti takođe jede,jer nismo uspjeli da mu napravimo neki jelovnik koji bih regulisao probavu po preporuci doktora koji savjetuju da ne uzima slatkiše,da jede vlaknastu hranu i palentu,jogurte razne kompote od suvih šljiva i sve ostalo što koriste svi sa ovog foruma.Poštovani,mene zanima Vaše cijenjeno mišljenje,šta da radimo i ima li potrebe za daljnim pretragama,da li je samo uzrok slaba ishrana i lijena crijeva ikakvi sve poremećaji mogu biti budući da nisam našla ništa slično ovom problemu.Izvinjavam se na ovako dugom tekstu,pišem prvi put pa me zanima apsolutno sve što bih mi moglo pomoći,unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.05.2014. 12:20

Uh, nije Vam lako, no nije lako ni meni dati savjet na temelju napisanog. Pišete da su obavljene sve pretrage i da je sve bilo uredu... Treba vidjeti da li je napravljena biopsija sluznice debelog crijeva, rendgensko snimanje debelog crijeva (irigografija), hormoni štitnjače, kloridi u znoju, testiranje na celijakiju i alergiju na namirnice.
Ako neke od ovih pretraga nisu napravljene treba ih dogovoriti.

Što se tiče prehrane također kažete da ste sve pokušali..
Preporuke:
Prehrana sa puno neprobavljivih ostataka (integralni kruh, tjestenina, riža, mekinje, muesli, povrće); dodavati maslinovog ulja koliko god više moguće, mliječne proizvode isključivo light, 1 dl Donata Mg natašte, sirup od smokava i suhih šljiva 2x5 ml, Waya IT ili sličan probiotik. Umjesto konzumnog (domaćeg) mlijeka preporučam u narednom periodu (do rujna) davati Novalac IT – dojenačku formulu. Naime mast i kalcij u mlijeku i mliječnim proizvodima kada dođu u crijevo rade sapune koji najviše doprinose stvrdnjavanju stolice. Ukoliko se ne postigne rijetka kašasta stolica uvesti Portalak sirup – krenuti sa 20 ml na dan ujutro i povisiti dozu koliko treba dok stolica ne postane rijetka kašasta (može se podizati doza do 50 ml). Ukoliko nema stolicu 4 dana dati Dulcolax 1/2 čepića. Djelovati umirujuće u fazi poziva na defekaciju i kod samog pražnjenja crijeva.

Nikako nije dobro ostaviti dulje od 4 dana bez stolice - tada se debelo crijevo rasteže i postaje sve tromije i neučinkovitije, nemojte se bojati da će se crijeva ulijeniti.

Postignuta tvrdoća stolice se treba održavati do rujna (septembra). U slučaju da ne uspije s Portalakom, javiti sepedijatru zbog prepisivanja drugog sredstva (Movicol junior, Forlax).

Lisa Mari

06.09.2018. 10:30

Pozdrav, imam dijete od 7g. Koje većinom i žele, ljepljiv stolice. Starije dijete je patilo od kronične opstipacije i kako smo rješavali problem sa starijim tako manji nije htio ićo na toalet..pa se dešavalo da mu pobjegne u gaćice. Zbog iskustva sa starijim (nakon godinu dana smo riješili u potpunosti problem) prehrana im je uravnotežena i nemaji problema sa tvrdoćom. Doktorica mu je prepisivala sirup koji nije davao rezultate, tada smo prošli na Movicol prašak i tu je bilo puno bolje, uveli smo vrijeme za toalet tako da su se prljave gaćice smanjile na minimum, nakon 6mjeseci smo ukinuli prašak i sad je situacija ista, ide na wc jednom dnevno, većinom se pokaka potpuno,s tim da je sad puno brži, još uvijek mu brišem guzu upravo zbog toga jer je jako ljepljiva i teško mi je počistiti dobro samom, međutim još uvijek ponekad ja bi čak rekla zbog toga jer ne voli baš na vc.. Su mi gaćice malo prljave.. Nemam više ideja kako to riješiti pa molim pomoć. Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.09.2018. 10:35

Povećajte unos hrane s puno neprobavljivih ostataka - mekimnje, misli, integralni kruh i tjestenina, povrće, jabuke. Možete davati i Redovitu - voćnu kašu za reguliranje stolice. Ujutro dajte 1 dl mineralne vode s magnezijem. Ako ne pomogne vratite Movicol kroz narednih 6 mjeseci.