Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


metakolinski test


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

boza

16.11.2007. 11:25

Sto je ?
cemu sluzi?
kako se izvodi kod djece ?

Darko Richter, dr. med.

16.11.2007. 11:45

Metakolinski test jest način ispitivanja hiperreaktivnosti bronha, tj. otkriva da li se nečiji bronhi pretjerano sužavaju kada ima se da metakolin. Metakoliln jest jedna kemikalija koja je slična acetilkolinu, koji jes neuortransmiter u brinhima i preko kojega nervu svagus sitmulira bronhe na sužavanje. Normalno je to blago sužavanje, kojime se regulira protok zraka kroz bronhe. Kod astme, ali i nekih drugih bolesti, bronbni su prepodražljivi, pa dvanje metakolina izaziva znatno sužavanje. Dakle, dijete napravi običnu spriometriju, a zatim mu se da da udahne vrlo malu dozu metakolina, Iza toga opet radi spirometriju, pa, ako se bronhi nisu suzili, ide se dalje, doza sse postupno povisuje u nekih 8-10 koraka. Ako izdrži do kraja, nema bronhalne hiperreaktivnosti, a ako nastupi suženje od 20% (u odnosu na prvi nalaz spirometrije - gleda se FEV1) test se prekida i izračuna točna doza pri kojoj je FEV1 pao za 20%, i ta doza daje uvid u to koliko su bronhi hiperreaktivni. Što manja doza, to veća reaktivnost. Normalna bronhalan reaktivnost isključuje astmu, i vrijednost testa je baš u tome da tada možete reći da dijete sigurno nema astmu. Dakle, test se obično radi ako liječnik nije siguran da li dijete ima astmu. Katkada dijete ima samo alergijski rinitis, ali u jednom broju te djece može špostojati bronmhalna hiperreaktivnost bez da imaju astmu. Da li će ona krenuti prema nastanku astme, to je teško reći, no, empirijski, iz vlastitog iskustva, bio bih sklon tumačiti to kao predklinički stadij jedne astme koja će se tek kasnije manifestirati.

boza

14.04.2009. 20:20

postovani, danas smo obavili test metakolinom na srebrnjaku.
dijete /6 i pol g /ima povremene bronhoopstrukcije i vodi se kao suspektna astma, problemi joj se javljaju u vidu bronhoopstr. koje se javljaju od kraja 3 mj, pa do pocetka 10 mj . krajnike je izvadila, nos povremeno curi i krene od nosa. preko zime nema opstrukcija, ima viroza, curi nos ali nema opstrukcija i tako od 3 godine .
inace je ona I gemin.
testiranje na alergije je pokazalo da na nista nije alergicna kako specificni ige tako i ukupni.
sada nije na terapiji ali je bila lani od 1.4. do 1.10 na flix 50 2x2 , v po potrebi, i singulair, tijekom tok perioda je bila dobro pa je postepeno skinuta i do sada je bila bez terapije.
krajem 3 mj opet je krenuo nos, viroza, i opstrukcija, par dana, kasalj uglavnom nocu, danu slabije. nakon 4-5 dana na ventolinu navecer sve se smirilo, i tako se ponovilo sada pred tjedan dana.opet ista terapija ventolin 4-5 dana i sada je opet ok. isto se pocela osipavat oko usta sitnim pristicima koji sami dolaze i prolaze kroz par dana.

danas smo radili metakolinski test i nalaz je ; blaga hiperreaktivnost bronhija , reagirala znatnim padom fev, na 0,679 metakolina, dobila je ventolin i nakon 20 min je spirometrija bila normalna kao i prije testa.

zanima me dali sada ovaj nalaz sa sigurnoscu moze iskljuciti suspektnu astmu i radi li se ovdje o nekoj razvojnoj fazi i rekaciji na vrticke viroze i mozemo li iskljuciti terapiju sada s obzirom na takav negativan nalaz. ? dali je to taj normalan nalaz o kojem ste gore govorili ?

Darko Richter, dr. med.

15.04.2009. 01:05

Astma je praktički isključena, ali nisu isključene virusno inducirane bronhoopstrukcije, i puno mašte u interpretaciji kliničke slike,od mame, do doktora. Ja sam skoro siguran da ne bih vidio tolike potrebe za tolikim Ventolinima, a, ako bih, onda bih već davno bio dokazao astmu.

boza

17.04.2009. 09:25

hvala. a da li biste vi dijete stavili na stalnu terapiju ? / proslo proljece i ljeto je bila f 50 i singul j/?

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 13:35

Ja ne znam što je djetetu. Ponajprije, ne znam da li je doista imao bronhoosptrukcije. Badava svi testovi i metakolini, ako ne znamo osnovu kliničku činjenicu, za sigurno: je li, ili nije li, imao bronmhoopstrukciju. U ovakvim slučajevima sam hoću pregledati dijete i dogovoriti se s roditeljima da to utvrdimo, timski. Naime, obično na pregledu dijete nema ništa, ali, kada roditelji misle da je dobilo bronhoopstrukciju, tražim da me odmah posjete i da to vidim i ja. As simple as that. Kada se ovao rasteže jedna dilema, u osnovne činjenic ese moram uvjeriti sam. Bez toga nema nikakvog savjeta.