Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prevenar ili pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noaema

17.04.2009. 00:05

Poštovani doktore,
prije 5 dana cijepila sam svog sina koji je star 3g. i 8mj. protiv pneumokoka kod naše pedijatrice u Osijeku. Cijepljenje je bilo na moj zahtijev, a dr. je rekla da kupim Prevenar kojim smo ga i cijepili. Sad čitam neke postove na ovom portalu (na kojem sam prvi put) i vidim da Vi preporučujete da se dijete koje je starije od 2 god. cijepi s Pneumo 23.
Obzirom da naša pedijatrica nema neka iskustva s ovim cjepivom sad se pitam nismo li trebali ipak cjepiti s Pneumo 23? Jesmo li pogriješili? Što nam je dalje činiti?
Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 09:25

Niste pogriješili, već ste napravili upravno ono kako treba. U djece do 6 godina, najprije prevenar, koji je cjepivo užeg ali dubljeg zahvata, a zatim pneumo23, koji je djelotvoran to bolje što je dijete starije, a svakako više od 2 godine, i ima širi zahvat, tj. štiti od 23 serotipa penumokoka (prevenar samo 7). a je dijete starije od 6 godina, onda bi se od početka išlo s penumo23. Međutim, da j nekom "greškom" i tada dat prevenar, ne bi se vjerojatnodogodilo baš ništa, osim bolje imunosti na tih 7 serotipova u njemu.

gerber

17.04.2009. 09:25

ako može, molim vas recite mi u kojoj ordinaciji. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 13:35

Ne razumijem pitanje.
Ordinacija ima od Grenlanda do Ognjene zemlje, i od Iloka do Poreča. Pa onda, svakako, i u Osijeku.
Zašto bih se ja u to upetljavao?

noaema

17.04.2009. 13:40

Dom zdravlja (Drinska cesta) kod dr. D. Danilović(pedijatrica), ali na moje uporno inzistiranje. Nije mi stvarno jasno zašto se pedijatri u Osijeku toliko protive dodatnom cijepljenju(ono koje nije redovno), a moja sestra (inače je često na ovom forumu-Klementina75)nema nikakvih problema sa svojom liječnicom opće prakse što se tiče cijepljenja, ona, ako nije sigurna u nuspojave, način cijepljenja ili općenito o cjepivu s kojim nije imala iskustva, konzultira se s onim tko je za to kompetentan i ne pravi bauk od svega što je novo.
Sretno i ako niste cijepili svoje dijete, inzistirajte! Zašto čekati bolest ako se može spriječiti.

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 17:45

Neke stvari niti meni nisu jasne, ili, bolje rečeno, jasne su mi, ali su mi jasne i posljedice ako ih javno iznesem. Toliko o novostečenoj slobodi govora, u kojoj su Hrvati otkrili mogućnost da se uvrijede i odmah nekog tuže, pa ti onda kaži svoje mišljenje.

gerber

18.04.2009. 03:10

Doktore, ispričavam se jer nisam navela da je pianje upućeno noaemi a ne Vama. Simpatičan komentar. Jasno mi je da vam je jasno zašto ne biste iznijeli svioje mišljenje o nekim stvarima. U Os je jako teško se dogovoriti za cijepiti dijete pneumokoknim, rota, ili bilo kojim cijepivom koje nije u redovnom kalendaru cijepljenja. Zapravo, mislim da jedino ta ordinacija na Drinskoj je jedino moguće mjesto, uz pregovaranja , naravno. Hvala Noaemi na odgovoru.Pozdrav!