Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


metatarsus adductus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

darija

30.08.2002. 09:39

Molim Vas da mi objasnite ovu dijagnozu i kakve posljedice mogu nastati u daljnjem rastu djeteta (sada ima 5 g.)
Kada je dijete bilo 1 g. nosila je posebne cipelice sa oprugama (koje su bile u užasno lošem stanju kad smo ih preuzeli od doktora, tako da su opruge nakon nekog vremena bile uništene i nikakve koristi od njih).
Kako mi je ortoped objasnio ne radi se o fizičkom poremećaju (jer ona može nogicu držati ravno), ali iz nekog razloga stalno ih uvija prema unutra.
Sada ima 5 g. i hoda prema unutra. Da li se taj problem može riješiti i kako i koliko je ozbiljan za daljnji rast djeteta?
hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

31.08.2002. 20:12

Prirođeni pes metatarsus adductus je prirođena deformacija stopala kojoj je glavni simptom “primicanje” prednjeg dijela (prsti i metatarsus) prema srednjem i stražnjem dijelu stopala. Peta može biti u normalnom položaju. Deformacija se očituje u lakšim i težim oblicima. Javlja se u jednog na 1.000 živorođene djece, nešto je češća u djevojčica, a obostrana je gotovo u polovice bolesnika. Uzroci nisu poznati, ali vjerojatno su dijelom u položaju za vrijeme razvoja prije rođenja, a dijelom u naslijeđu. Moguće su i dodatne malformacije. U kliničkoj slici opisuju se u lakšim slučajevima stopala u obliku slova “C”, a u težim u obliku slova “S” i “Z”. Lakši oblici deformacije izliječe se spontano u 85% slučajeva, dok je u ostalim potreban neki vid, obično konzervativnog, liječenja. U težim slučajevima dolazi u obzir kirurški tretman. O tome odluku donosi ortoped, te se, kao i za sve detalje, morate njemu obratiti. Srdačno Vas pozdravljam.