Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


impetigo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

31.08.2002. 23:05

Da li mi, molim Vas, mozete reci nesto detaljnije o impetigu?
Interesuju me simptomi ove bolesti,nacin kako je prepoznati te na koji je nacin lijeciti. Hvala.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

01.09.2002. 20:36

Poštovani,
Impetigo može se javiti u novorođenčadi (Staphylodermia bullosa neonatorum; Impetigo bullosa neonatorum) kao eruptivna infekcija kože uzrokovana bakterijama i to posebnim sojevima stafilokoka. Bolest počinje pojavom brojnih mjehura na neupaljenoj podlozi. Sadržaj mjehura u početku je bistar, a kasnije postaje gnojan. Mjehuri imaju tanak pokrov i ubrzo pucaju ostavljajući oštećenja prekrivena tankim krastama. Početne promjene najčešće su na vratu, oko pupka ili u pelenskoj regiji, ali se brzo šire i na druga mjesta. U pravilu, opće je stanje dobro. Dijagnoza se utvrđuje nalazom bakterije iz sadržaja mjehura.
Isti sojevi stafilokoka mogu uzrokovati bolest i u veće djece, ali u njih bolest češće uzrokuje streptokok. Bolest se razvija nakon nekoliko dana, ali i nakon nekoliko tjedana pošto se streptokoki nasele na kožu. Opći simptomi izostaju. Koža je u početku crvena, zatim nastaje mjehurić koji postepeno postaje gnojan. Gnojni mjehurići mogu trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana. Nakon njihova puknuća nastane krasta. Česte su sekundarne infekcije drugim bakterijama. Nakon izliječenja moguća je promjena kožne pigmentacije , ali su ožiljci rijetki.
Bez obzira na dob djeteta, uzročnika i kliničku sliku, bilo bi dobro da dijete pregledaju pedijatar i pedijatrijski dermatolog; U Zagrebu, na šalati, “pod istim se krovom” nalaze obje klinike (01 4552 333).
Srdačno vas pozdravljam.