Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim Vas za savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

23.07.2005. 13:31

Postovana,
molim Vas da mi pomognete savjetom. Naime, moja pacijentica u dobi od 12 godina od prije 3 dana ima izrazite glavobolje u frontalnom dijelu glave koje su prvi dan galvobolje bile pracene mucninom te povracanjem ali tek nakon sto bi djevojcica isprovocirala povracanje gurajuci prst u usta.Glavobolja je pocela iz punog zdravlja,nije pracena povisenom temperaturom ili bilo kakovim infektivnim znacima. Prije 12 godina joj je zbog hydrocephalus int. ugradjen sant.Djevojcica je hospitalizirana na Klinici za pedijatriju na odjelu intenzivne njege jer i dalje ima glavobolju te je u duboku snu,no na jaci podrazaj se na tren probudi odgovori na pitanje i opet utone u duboli san. Ucinjen je CT mozga- uredan nalaz.,EEG nalaz pri dolasku spor,lagano dizritmican,jucer je ponovljen i izrazito je patoloski, no nije imala konvulzije,ucinjena je punkcija likovora-nalaz uredan.Ucinjen je transkranijski color doppler- prvi dan je bilo znakova
povisenog protoka,no kada je jucer ponovljen nalaz je bio puno bolji.
Pregledana je i od strane neurokirurga koji tvrdi da sant radi normalno i da nije problem u Pudentzu.Svi laboratorijski parametri su uredni, nema znakova neuroloskog deficita, no ona i dalje ima glavobolje bez obzira na th.Tramalom i dalje spava te se budi tek na jako duboke podrazaje i nikome (neuropedijatru,anestaziologu,neurokirurgu)nije jasno zbog cega je u takovu stanju. Stoga Vas molim da ukoliko imate bilo kakovu ideju ili savjet sto da se ucini od pretraga ili o kojoj bolesti se radi da mi posaljete mailom .
Unaprijed Vam hvala,

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

25.07.2005. 21:54

Cijenjena gospođo Ivana, vjerujem da se pitanja odnose na Vašu kćerku, no bez obzira na to, bojim se da Vam neću moći pomoći. Zaista ne znam što bi u ovom trenutku trebalo još dodatno učiniti. Dijete se nalazi na pravom mjestu i koliko razabirem, brigu o njoj vodi više kompetentnih kolega. Veći broj pretraga dao je uredne nalaze, što je, svakako dobro. No, koji put je nužno pretrage i ponoviti, kako one urednih rezultata, tako i one s patološkim nalazima. Naime, klinička slika bolesti i nalazi nisu uvijek u "paralelnom" odnosu, a ima i stanja "u rađanju", sasvim na početku, pa je za njihovo otkrivanje potrebno i neko vrijeme. Stanje svijesti teško je procijeniti zbog jakog analgetika koji mijenja realnu sliku, ali je vjerojatno neophodan. Jedino što Vam mogu reći je da se "naoružate" strpljenjem; no, dok ovo pišem duboko sam svjesna kako je lako dijeliti takve savjete, dok ih je znatno teže i prihvatiti. Nadajući se da će na kraju biti sve dobro, želim Vam mnogo hrabrosti i izdržljivoti.

Ivanko52

09.01.2021. 22:05

Poptovani, vec godinu dana imam izrazene glavobolje koje me ometaju u funkcioniranju, zujanje u usima i trnjenje ruke i noge. Urađen MR mozga- dvije sitne UBO lezije za koje tvrdu da nisu nista, CT glave uredan, MR kraljeznice uredan. Uz to mi se pojavljuju modrice tj hematomi veći po nogama koji se nekad povuču i mjenjaju boje a nekad su duze tu. Noge bole.
Urađen i EMNG nogu-uredan.
Nalazi krvi zadnji KKS DKS sve ok osim Leukocita 10,6
Neutrofilni granulociti 76
Limfociti 19
#neutrofili 7,6
GGT 54
Folna kiselina 6
Također imunološki obrađena, ANA negativna, IgM IgG 0
Stitnjača sve ok osim malo snizenog ft3
Svi vitamini u granicama
Jedino sto je preostalo je uraditi lumbalnu punkciju na koju sam naručena i strasno se bojim
Zanima me na osnovu ovog sto je poviseno da li moze biti riječ o Leukemiji ili MS-u?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.01.2021. 17:25

Prema svemu leukemija ne moze biti u pitanju. Druge neurološke bolesti mogu no MS bi se ipak vidjela na magnetu. Obavite, ako niste, okulistički pregled (oštrina vida i očna pozadina). Redovito mjerite tlak.

zabrinuta_22

27.01.2021. 07:50

Postovani,
djetetu od 16mj je koža slana. Dijete je inace zdravo ali unazad mjesec dana se cesto budi po noci i place, cesto stavlja prste u usta i po noci po danu. Djeluje mi zedno ali kad joj ponudim tekucinu ne popije puno. Inace normalno jede i aktivno je. Molim Vas za savjet, dali trebamo napraviti neke pretrage i koje?

Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.02.2021. 13:25

Prije svega ovo zapažanje podijelite s djetetovim pedijatrom. Moguće će zatražiti određene pretrage (krvne pretrage, elektrolite u serumu i određivanje klorida u znoju).