Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Motoricki razvoj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

06.03.2023. 23:20

Pozdrav,

Moja beba ima 8 mjeseci, rodjena je na zadak, prirodno (bez komplikacija). UZV kukova je radjen odmah po porodu, nakon mjesec dana i sa 4 mjeseca. Svaki put je bio uredan. Sa 4.5 mjeseca sam je vodila na vlastiti zahtjev fizijatru, bila mi je nekako cvrsta (tad se pocela okretati na trbuh). Fizijatrica je rekla da je sve uredu, samo je naprednija beba pa malo spora, ali ne zahtjeva nikakvo pracenje niti vjezbe.

Medjutim, moja beba sa svojih 8 mjeseci jos ne sjedi i ne puze. Postavlja se u polozaj vrtnog patuljka, bocni, ali ne ispruza ruku jos u tom polozaju. Prevrce se na trbuh i obratno, puze vojnicki. Pedijatrica ne primjecuje nista sto odstupa. Bila sam privatno kod fizioterapeuta, djecijeg. On je rekao da ne trebam brinuti, da ne treba nikakve specijalne terapije, ali da ima blagi hipertonus paravertebralnih misica i zdjelice. Pokazao mi je masaze i vjezbe i rekao da ne treba kontrola, eventualno ako se nista ne bude dogadjalo u narednih mjesec dana, ali je on siguran da ce beba i sjesti i propuzati, samo nesto malo sporije od vrsnjaka. Hipertonus je valjda posljedica polozaja na zadak u maternici.

Ali, ja nisam nikako mirna. Meni je ovo drugo dijete i osjetim da je drugacija i nespretnija. I stariji sin je sjeo tek s 8 mjeseci i propuzao sa 9 mjeseci, prohodao sa 13, znaci nije neki "brzac". Ona npr. ne stavlja uopste stopala u usta niti to moze. Dira se po koljenima. Pedijatrica kaze da je vidjala djecu koja to nikad ne rade.

Osim toga, ne imitira me uopste, niti tapse rukama, ne imitira kasalj, ne imitira plazenje jezika, samo se smije. I dalje vise voli dojenje od krute hrane, ali ima tri obroka i ne odbija nista, samo to kolicinski nije nesto narocito puno.

Trebam li se zabrinuti ili se radi o varijacijama normalnog?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Može biti varijacija normalnog razvoja, no zatražite mišljenje iskusnog fizijatra (ne fizioterapeuta) ili neuropedijatra. Vježbe za poticanje razvoja će svakako koristiti, neka bude što više vremenna na podlozi na podu.