Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Motorički razvoj bebe od 9 mjeseci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

girl1983

13.05.2019. 10:40

Poštovani doktore,

Moje pitanje se odnosi na motorički razvoj moje nećakinje koja za tjedan dana puni 9 mjeseci, pobliže ću pojasniti njenu situaciju. Rođena je carskim rezom 15 dana prije termina, porod je krenuo ali se curica nije okrenula te nakon što su joj otkucaji počeli padati urađen je hitan carski rez. Sve je prošlo kako treba osim što je desno oko bilo malo stisnuto pa su savjetovali roditeljima da uz jaču svijetlost jačaju očne mišiće, danas se ipak malo primijeti taj ''upali'' kapak i spuštena desna obrva. Dijete je prvih 6 mjeseci doslovno samo jelo i spavalo, bez ikakve motorike sa stisnutim palčevima u obje šake, na trbuh nikada nije htjela pa taj položaj nisu ni forsirali. Nakon 6 mjeseci pa do danas počinje biti motorički aktivnija, nožicama se odguruje, stavlja nožne prstiće u usta, prevrće se sa trbuha na leđa i obratno (ne znam da li zabacuje glavom jer nisam vidjela ove okrete ali roditelji tvrde da je OK), pruža ruke da ju se uzme, hvata stvari rukama, prinosi ustima, dudu ponekad vrati sama u usta, ali palčeve obje ruke i dalje ponekad drži stisnute. Počeli su je stavljati u hodalicu kad je navršila 6 mjeseci i u istoj ''hoda'' u svim smjerovima i pokušava dohvatiti stvari…rijetko je na podlozi, većinom pasivno sjedi ali nestabilna je u tom položaju, leži i vrijeme provodi u hodalici, znači ne posjeda se sama niti puže. Kad ju primim mlitava mi je, nema čvrstoće, pogotovo taj gornji dio, glava kao da ''upadne'' i ramena su povijena, čak ima običaj kada sjedi u krilu da se skroz nagne naprijed kao da je od gume pa se licem nasloni na bedra …i dalje je mirna i ne zahtjevna, rijetko plače, dobro jede, promatra sve oko sebe, reagira na zvuk, dugo gleda u neku osobu kao da je hipnotizirana, smješka se…Da li je ovakav tijek razvoja motorike ispravan?

S poštovanjem!

P.S. Ispričavam se moderatoru foruma ukoliko je moja tema objavljena 2 puta jer mi je javilo grešku pri objavi prve teme.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.05.2019. 23:50

Prema svemu opisanom potreban je pregled fizijara i neuropedijatra te započinjanje razvojnih vježbi. U međuvremenu je nemojte stavljati u hodalicu, najbolje je da je se trajno riješe (hodalice) happy)

IvaRS

10.09.2019. 22:05

Postovani,
Da ne otvaram novu temu, nadovezala bih se na ovu. Moja kcer je navrsila 5 mjeseci. Po rijecima pedijatra, lijepo napreduje. Okrece se sa ledja na trbuh, i s trbuha na ledja, hvata igracke, prinosi ih ustima, prebacuje iz ruke u ruku, hvata nozice i stavlja stopala u usta. Kod okretanja na trbuh, preferira okretanje preko desnog boka. Moze se okrenuti i preko lijevog, ali od, karikiram, 100 okretaja, ona ce se 5 puta okrenuti preko lijevog, a 95 puta preko desnog. Ne znam je li to razlog za brigu? Ono sto me posebno brine je cinjenica da je unazad 10 dana pocela drzati palac u saci. To prije nije radila, i to se dogadja samo sa lijevom rukom. Zanima me postoji li mogucnost da je to samo neka faza ili je veliki razlog za brigu?
Unaprijed hvala na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.10.2019. 09:40

Obzirom na dob djeteta ne nalazim razloga za strah. Samo nastavite redovito praćenje kod pedijatra.