Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Proljev


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

26.08.2019. 19:10

Pozdrav,

Moj sin ima 17 mjeseci i 11750 g (vagan danas), prije nekih mjesec do dva imao je 12100 (razlicite vage, ali obje kod pedijatra). Oduvijek ima rjedju stolicu, koja ponekad ima jako kiseo miris, otprilike dva puta dnevno redovno. Dosad je uvijek dobro napredovao i nije imao nikad grceve, bolove u stomaku i sl, uvijek veseo i dobrog apetita pa je doktorica smatrala da neka djeca jednostavno imaju tako rjedju stolicu (ionako nije uvijek takva, bude i cvrsta) i da je on medju tom djecom. Zadnjih 7 dana smo bili na odmoru, promjena klime i prehrane i dobio je proljev, jedan dan je imao 5-6 puta, ne nekog neugodnog mirisa. Cijelo to vrijeme je bio veseo i raspolozen i imao je dobar apetit. Mislila sam da je do prehrane (kod bake i djeda smo, pa baka da krusku, a onda dodje deda pa da lubenicu, a onda malac nadje grozdje pa se najede, dakle bez nekog lijepog reda kao inace). Petak noc je imao i povisenu temperaturu 38.4 (maksimalna, nisam nista radila niti ista davala, do jutra je spontano prosla). Od zuba jos ocekujemo petice, ali ne vidim jos da izbijaju (inace dosada pri izbijanju zuba je uvijek imao proljev do sedmicu i tako temperaturu jednu noc koja prodje sama od sebe).

Jucer ujutro je imao tecniju stolicu obilnu, normalnog mirisa i boje (uglavnom je ujutro obilna i takva), a poslijepodne cvrstu normalnu. Nesto slabiji apetit, ali je jeo i pio i bio raspolozen. Danas sam za svaki slucaj otisla kod pedijatrice na pregled i po savjet. Sve je uredu i ona smatra da to nije nista, cak i taj blagi gubitak tezine nije neobican (jer smo kao bili na odmoru i imao je proljev) i da je samo bitno da pije. Stomak je mekan, inace nema napinjanja, grceve ili bolove (bar ja ne primjetim). Ona smatra da cak sutra moze i u vrtic bez obzira sto je od jutros imao dvije stolice (tecne, ali ne nesto neobicne u odnosu na kakve su inace). Apetit i raspolozenje su dobri. Pije dosta vode, a u zadnje vrijeme trazi i po noci (mozda 150-200 ml od 19:00 do 07:00). Inace nije imao obicaj piti vodu, ali kad sam prestala s nocnim podojima, trazio bi po jednom. Sad je to nesto cesce, ali sam davala jer smo bili na moru, a temperature i do 40 i jedno vrijeme je kasljao pa mu je to pomagalo. Probat cu sad izbaciti tu naviku. Pedijatrica smatra da je i to normalno, i dobro. Dojim jos uvijek, ali samo jednom, ima jutarnji podoj, izmedju 05:00 i 07:00, ne nesto puno rekla bih.

Mene ipak brine da se iza cijele price ne krije nesto ozbiljnije, alergija na hranu (sto pedijatrica iskljucuje jer nema bolove i napuhavanja), ili dijabetes (na sta dr jos ne sumnja uopste) ili ne znam ni ja sta bih vise mislila. Zadnji nalazi krvi su radjeni kad mu je bilo 10 mj, od tada vise nista. Mala krvna slika i CRP su radjeni kada je imao visoku temp u februaru (i on i ja smo imali u isto vrijeme gripu) i tad je bilo sve ok. Od tada nikakve nalaze nismo radili niti pedijatrica smatra da ima potrebe.

Sa strane niko ne bi primjetio nista, cak su i tete u vrticu navikle da on s vremena na vrijeme ima tecniju stolicu (ali normalnog broja) i uvijek govore da je izuzetno aktivan i veseo. Mene sve to polahko brine pa ne znam da li bi trebala insistirati na nekim daljnjim pretragama?

Lp i izvinjavam se na dugoj poruci, i sama sam lijecnica, ali totalno druga specijalnost pa je ovo vise profesionalna deformacija. Sama nemam nikakvu ideju.

Unaprijed zahvalna,

Ana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.08.2019. 10:15

Potrebno je pratiti težinu. Ako ne napreduje ili ako i nadalje pada svakako je razlogom za obradu - treba isključiti nutritivnu alergiju, intoleranciju laktoze celijakiju i dijabetes. Dobro je što se dijete ponaša normalno i što se na pregledu nije uočilo ništa neuobičajeno. Reducirajte unos slatke hrane i napitaka.

Nektar

30.08.2019. 23:05

Hvala na brzom odgovoru. Koliko cesto bi trebali ici na vaganje, i kada sljedeci put? Zadnji put je vagan prosle sedmice. Djecak uopste ne jede slatkise jos uvijek (probao je par puta u vrticu kada neko od djece ima rodjendan, ali kod kuce uopste nemamo slatkise), a pije samo vodu, sok nije nikada ni probao. Stanje sa stolicom je nesto bolje, u srijedu 4 puta, u cetvrtak 2, a danas 3 puta, meksa, ali ne proljev. Od rodjenja ima 2 puta dnevno stolicu, meksu. Doktorica je otprilike i prognozirala da bi tako moglo biti i ovu sedmicu. Pratit cu ga preko vikenda. Tete prate u vrticu broj i izgled. U ponasanju je i dalje uobicajeno sve, izuzetno aktivan, stalno idemo vani, u vrticu takodjer. Vodu sada trazi samo jednom po noci, popije 80-100 ml. Jutarnji podoj je jos uvijek tu. Meni je zao sto ne mogu ostati kuci s njim bar sedmicu da sve to ispratim, ali nazalost ne mogu dobiti bolovanje na zdravo dijete, kao sto kaze nasa pedijatrica. Kako god, ne mogu sve to zanemariti, poprilicno me strah tih ozbiljnijih bolesti.

Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2019. 10:45

Važite ga svakih deset dana. Ako ne npreduje naa težini treba napraviti gastroenterološku obradu. Nema razloga za strah, ništa strašno ne može biti u podlozi.