Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mucanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka

16.11.2001. 10:02

Imam sincica od 2 godine koji je jako dobro pricao, cak sta vise, bolje nego njegovi vrsnjaci, mada ga mi kao roditelji nikad nismo forsirali u tome. Medjutim dijete je odjednom pocelo da muca, a u otprilike u isto vrijeme i piski u gacice i po noci. Napominjem da je i sasvim dobro bio izregulisao fizioloske potrebe.S obzirom da ima i bakteriju u mokraci (proteus), nadam se da je to mokrenje vezano za urinarnu infekciju. Ali mucanje me jako brine, koje je iz dana u dan sve cesce. Tokom ove dvije godine dijete nije imalo vecih zdravstvenih problema i rodjeno je u redu. Molim Vas da mi pomognete savjetom.

Unaprijed zahvalna majka

prof dr sc Ana Votava-Raić

16.11.2001. 21:56

Draga gospođo, nije moguće sa sigurnošću odgovoriti na Vaše pitanje/pitanja, naročito bez detaljnijeg uvida u cjelokupnu situaciju. Morate, međutim, znati da je rječnik dvogodišnjeg djeteta, makako se činio dobar, ograničen, a izgovorene riječi jednostavne. Moguće je da dijete nije još usvojilo nove riječi koje mu mogu, osobito ako su složenije, praviti u početku poteškoće. Pokušajte to usporediti s učenjem stranih jezika i nas odraslih: nove riječi uzrokom su napora kod izgovora, a ujedno i opreza u konstrukciji rečenice i izricanja misli.
Poteškoće kod mokrenja zaista mogu biti posljedica bakterija u mokraći; ako, međutim, smatrate da je ova mogućnost vjerojatna, nužno je urin analizirati u laboratoriju, a nakon prethodonog pregleda djeteta, a uz eventualne druge analize. Postoji mogućnost da su obje smetnje u međusobnoj vezi, jer mogu npr. biti posljedica proživjelog stresa, bez obzira da li je on primjetljiv ili je okolici ostao nezapažen. Preporučam Vam pregled pedijatra koji će nakon pregleda djeteta i osnovnih nalaza usmjeriti daljnji postupak, ukoliko je potreban. Srdačan pozdrav !