Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26386

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nalaz krvi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

svjetla33

06.10.2008. 19:40

Dobar dan!
Molila bih vas kada bi mi mogli odgovoriti na jedno pitanje. Sin (13 god) je imao gnojnu anginu i bio je u bolnici sedam dana. Danas je vadio krv i u nalazu je sve u granicama normale osim alanin-aminotransferaza koja je 69. Možete li mi reći zašto i je li to uredu?

Darko Richter, dr. med.

06.10.2008. 21:30

Ne mogu vam reći dok ne doznam zašto je to vađeno. Zbog angine se ne ležii u bolnici 7 dana.

svjetla33

07.10.2008. 12:10

Sin je alergičan na penicilin i ležao je na zaraznom odjelu. Primao je infuziju svakih osam sati klimicina. Imao je visoku sedimentaciju koja mu je sada u granicama normale. Doktor koji ga je primio rekao je da je gnojna angina i ostao je sedam dana u bolnici, tj sedmi dan je izašao.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2008. 18:50

U tim okolnostima, nalaz povišenog ALT znači da je registrirana lezija (oštećenje) jetre, koje može biti od angine, ili od lijeka, ili od nečeg traćega. U svakom slučaju, da nalaz nije vađen, nitko ništa ne bi znao niti sumnjao, i ništa se ne bi mijenjalo, pa neka se ne mijenja niti sada. To je moje mišljenje, a skoro sam siguran, i mišljenje njegovog liječnika u bolnici. Zato vam vjerojatno ovo nije niti isticao kao patološki nalaz, ili vam je rekao isto šo i ja. Ali vi burgijate, a nemate s medicinom blage veze.

svjetla33

07.10.2008. 20:45

Nisam niti rekla da imam nekakve veze sa medicinom, zato sam pitala vas. Ako sam nešto krivo napisala molim vas da mi oprostite. Danas popodne je radila njegova liječnica opće prakse i ona mi je objasnila kao i vi koji su mogući razlozi. Sin često ima gnojne angine, što mi savjetujete?

Darko Richter, dr. med.

07.10.2008. 22:40

Pitajte ORL specijalistu. Tri streptokokne infekcije krajnika, osobito za redom, indikacija su za tonzilektomiju. treba imati argumente da se doista radilo o streptokoknim infekcijama.
A ja, kao i inače često puta, imam jedno mišljenje za koje me i niste pitali, ali će vas zanimati, jer ima veze s ovim problemom. Netko je nekada rekao da vaš sin ima alergiju na penicilin. I to nikada nije opovrgnuto, a niti je baš 100% sigurno. Pa se provlači kao etiketa "Cave penicllinum!". I nitko se, kada dobije anginu, ne usudi dati penicilin. A peniciln bi to vjerojatno efikasno riješio, za razliku od klindamicina. Pa tako ide iz angine, u anginu, sve od vremena kada je netko izviknuo "Alergija na penicilin!" Zvuči li vam ovo paluzibilno?

svjetla33

08.10.2008. 10:10

To što ste rekli za penicilin ste u pravu. Nitko nikada nije išao u daljnje provjere. Puno vam hvala na vašim savjetima. Možete li mi reći gdje se obavlja to testiranje da li je alergičan. Mi smo jedno malo selo kod Đakova, nisam nikada pitala da li to ima u Osijeku, znate li možda vi? Unaprijed puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

08.10.2008. 21:00

Testirat će vas u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu, ili ja u Dječjojklilnici na Rebru - Zagreb. Bilo bi, međutim, jako dobro da u Kliničkoj bolnici Osijek uradite slijedeće nalaze: uk. IgE + specifični IgE na grinju, travu Dactylis, i peniciln G i penicilin V. Zadnja 2 testa možda nemaju, i to onda treba obaviti u Zagrebu. Nakonlaboratorijske obrade, ako je negativna, treba učiniti, u bolničkim uvjetima, provokacijski pokus, tj. dati peniciln i vidjeti ima li reakcije.

svjetla33

10.10.2008. 19:05

Dobro veče!
Imala bih još jedno pitanje za vas. Imam sina od tri godine koji je 8. kolovoza dobio alergiju i liečnica je rekla da je to urtikarija i dobio je inekciju dexametazona (nadam se da sam dobro napisala). U ponedjeljak (04.10.) je bio kod liječnice zbog visoke temperature, i grlo ga je boljelo, dobio je sirup silapen 1000. Danas (10.10.) je ponovno dobio istu alergiju. Kada smo bili kod liječnice rekla je da je to vjerojatno od sirupa i neka mu prestanem davati jer mu je grlo puno bolje. Možete li mi molim vas reći da li je potrebno prekidati terapiju jer inače je pio sirup do kraja. Unaprijed se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

11.10.2008. 00:15

Velika većina urtikarijua nije od alergije. Ali, kakva je ona prva, po ova drugau vašeg djeteta, ne bih znao na daljinu. Najvjerojatnije nije alergija, niti prva, niti druga. Greška je zbog bilo kakve promjene boje na kože otići odmah doktoru.