Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija, astma, nešto treće?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jedna mama

08.10.2008. 22:40

Poštovani dr. Richter,
prije svega, ispričavam se ako će ovaj post biti malo duži, ali naši problemi traju već četiri godine i još uvijek nemamo dijagnozu.
Dakle, kćer mi je rođena 2002. godine (ima 6 godina). Prve dvije godine života nismo imali problema s dišnim putevima, a nakon toga se javilo konstantno curenje nosa koje je trajalo gotovo cijelu godinu. Sluz je bila prozirna, nije "sazrijevala" i nije bilo nikakvih drugih simptoma bolesti (niti kihanje, niti kašalj, a do tada je temperaturu imala samo dva puta u životu).
Pedijatrica savjetuje učestalo ispiranje nosa, promjene klime te komentira kako je prerano za bilo kakvu alergološku obradu do treće godine te kako ne treba forsirati jer simptomi "nisu ozbiljni". Također, rečeno nam je kako većina tih alergija prođe sama od sebe.
Nakon godinu dana ispiranja nosa, javio se kašalj. S tim se mučimo evo već treću godinu.
Obično se događa tako da najprije počne curenje nosa (prozirno) te nakon nekoliko dana dijete počne kašljati non-stop (doslovno). Kašalj nije produktivan, više nakašljavanje, koje se ponekad noću pogoršava sve dok dijete od muke ne povrati. Također, ne znam je li bitno, ali u tim periodima kašlja pojačano se znoji.
Prve godine smo svaki put kada bi se kašalj pojačao išli pedijatrici i uvijek bi dobili isto mišljenje - pluća su u redu, grlo je zdravo, vidi se samo tanka bijela nit koja se slijeva i to uzrokuje kašalja. Kapajte nos.
Nakon toga, već je i pedijatrici bilo čudno, krenuli smo s daljnjim pretragama. Obratili smo se i privatnim poliklinikama (Helena, Sabol, Lošinj, nekoliko otolaringologa).
Rađen je alergotest na osnovne alergene - sve negativno (niti mi nismo povezali taj kašalj s bilo kojom promjenom, osim možda s vlagom u zraku)
IgE je bio normalan.
Na Lošinju su radili zasićenost krvi kisikom i bila je u redu.
Bris nosa pokazao je neke bakterije čiji broj nije bio velik te nam je rečeno da je to normalno i da ih sva djeca imaju.
Otolaringolozi u Orlansu su je pregledali i nisu našli ništa. Primarius Marn ju je pregledao te nam je savjetovao da pije Claritin tjedan dana kako bi se vidjelo djeluje li. Nije djelovao onako kako je trebao, tj. kašalj se povukao nakon osmog dana, no kada se ponovno pojavio Claritin više nije djelovao uopće tako da smo skloni vjerovanju da je onaj prvi put to bila slučajnost.
Promjene klime ne pomažu, boravak na moru isto - baš se dogodilo da je za boravka na Lošinju došla bolesna, zatim je par dana bilo bolje, a nakon toga se opet javio taj isti kašalj.
Tijekom sve ove protekle tri godine njeni su simptomi isti, mišljenja liječnika isto te nam je na dva mjesta rečeno kako ona nema bronhitise, ni temperature te da je to najvjerojatnije nešto što će proći samo od sebe. U dva ili tri navrata taj se kašalj razvio u nešto ozbiljnije i tada se pojavila i temperatura, bila je na Sumamedu i temperatura je nestala, ali ne i kašalj.
Bile su joj propisane inhalacije Micronefrinom, za koje nam je rečeno da imaju trenutačni učinak, no njoj su samo neznatno ublažile kašalj. Zatim joj je propisana inhalacija Ventolinom te je neko vrijeme bila na Flixotidu (prije godinu dana, u trajanju od dva mjeseca) - kašalj se najprije smirio, a zatim se nastavio tijekom terapije te ju je doktorica prekinula. Prilikom sljedećeg napadaja preporučila je samo Ventolin i on je trenutno ublažio, ali ne i do kraja smirio, kašalj.
Više ne idemo liječniku svaki put kad počne kašljati jer se već mi kao roditelji osjećamo kao idioti, doslovno. Ne možemo vjerovati da ne postoji dijagnoza. Do sada ih je upisano nekoliko - od alergijskog rinitisa, bronhijalne astme, alergijske astme, opstrukcijskog bronhitisa, no nisam sigurna da je dvaput napisana ista stvar. Ono što znam je da nitko nije rekao to je bolest xy i liječi se tako i tako, možete joj pomoći ovako i ovako. Inače, tijekom tih napadaja kašlja opće stanje djeteta je dobro - zaigrana je, vesela, ima dobar apetit i jedino na što se žali jest kašalj koji joj ide na živce.
Osjećamo se isfrustrirano jer smo probali sve i svašta i ništa nije pomoglo. Nisam liječnik, ali mi se čini da ni to silno isprobavanje ne može biti dobro. Također, nisam pobornik raznoraznih terapija na svoju ruku - od toga smo isprobali jedino medove i biljne čajeve.
Čitali smo puno o Vama i zaista bismo voljeli čuti Vaše cijenjeno mišljenje o ovom slučaju. Privatnicima smo se okrenuli nakon što nas je pedijatrica doslovno optužila da mi želimo napraviti dijete bolesnim. Nipošto, ali voljela bih je pozvati k nama na tjedan dana tijekom tih napadaja kada ništa ne pomaže da čuje dijete koje kašlje 0-24, koje od kašlja ne može reći rečenicu u komadu. Drago nam je da nema "ozbiljnijih" simptoma, ali ovo je nama vrlo ozbiljno, a traje evo već tri godine. Zaboravila sam reći da dijete ide u vrtić dio godine, dio provodi na selu u brdima kod bake - kašalj se javlja na oba mjesta. Također, dijete je vrlo aktivno, bavi se sportom, većinu vremena provodi na svježem zraku jer živimo van grada.

U iščekivanju Vašeg cijenjenog odgovora, lijepo Vas pozdravljam i želim Vam ugodan dan!

Darko Richter, dr. med.

09.10.2008. 08:55

Moje mišljenje svodi se na slijedeće: očito nema alergiju, očito ima povremene smetnje gornjeg respiratornog trakta, očito ste kod doktora i više od frekvencije tih smetnji, i očito dijete dobiva puno više beskorisne terapije no što može podnijeti. Zašto vi mislite da bilo koja smetnja, zato jer vas smeta, treba terapiju. Dijete vm je praktički u školskoj dobi, jeste li se ikada zapitali hoće li ona tu terapiju koju joj trpate, isto kap što je vjerojatno pitate što bi zaručak. Tvrdim vam 100% da ona tu terapij neće. A, probajte se vi liječiti lijekovima koje nećete, niti emotivno niti razumski, niti voljno. Sve ćete povratiti. Ali, dijete je objekt roditeljskih eksperimenata, neznanja i nasilja koji se svi zajedno stavljaju pod kapu ljubavi. Nema za sve lijeka, pogotovo nema lijeka za blaže poremećaje. No ti lijekovi, koje u nju utrpavate, samo joj škode, a po dužini vaše epistole, baš ništa ne koriste. Vama se ne čini da su pumpice, morska voda, kapi, ispiranja, čajevi, pastile, bronhi bonboni, i sirupi za kašalj lijekovi. I nisu, ali škode. Najprije prestanite sa svom mobućom terapijom, i, umjesto da pozivate doktoricu da vidi dijete 0-24 h, snimite taj napad, pa to "ceo svet vid"i, a ne samo vi u 4 zida. Prvo pitajte dijete da li misli da je zdravo, kada već sami ne znate, a morali biste, barem do dobi 11-2 godina kada dijete razvije punu vlastitu autonomiju, pa još malo do 18. kada postaje i pravno punoljetno.

jedna mama

09.10.2008. 13:00

Poštovani dr. Richter,

hvala na odgovoru, iako mislim da očito negdje nisam bila jasna.

očito nema alergiju - slažemo se, iako je njeno curenje nosa uvijek okarakterizirano kao alergijski rinitis

očito ima povremene smetnje gornjeg respiratornog trakta - slažem se da su povremene, dva do tri puta godišnje i traju po mjesec i pol

očito ste kod doktora i više od frekvencije tih smetnji - ovdje se ne slažem, jer kao što sam i napisala - u početku nismo znali što se događa, dijete je bilo malo i zaista smo odlazili za svaki kašalj, u posljednje dvije godine, samo ukoliko bi se kašalj drastično pogoršao i to zato kako se nešto ne bi proširilo

i očito dijete dobiva puno više beskorisne terapije no što može podnijeti - ne znam na koju ste beskorisnu terapiju mislili - sva terapija koju je dobivala, propisala je liječnica (iako se slažem da se tijekom vremena pokazalo da je bila beskorisna); Također, nisam pobornik raznoraznih terapija na svoju ruku - od toga smo isprobali jedino medove i biljne čajeve. - čaj s medom uopće ne smatram terapijom, ne vidim kako može izazvati probleme

Zašto vi mislite da bilo koja smetnja, zato jer vas smeta, treba terapiju. - ne trebam terapiju ja, nego dijete; ne znam što je čudno u tome da želim pomoći djetetu koje 24 sata na dan kašlje u toj mjeri da ne može reći rečenicu bez dva prekida od kašlja; što da joj kažem, da manje priča ili? I ne smeta mene, nego nju - u periodima kašlja ne može sudjelovati u igri s vršnjacima jer čim se fizički aktivira kašalj postaje jači, također, ne možemo je voditi u vrtić jer ne možemo objašnjavati tetama i drugim roditeljima koji nas poprijeko gledaju jer "bolesno" dijete dovodim u vrtić


Dijete vm je praktički u školskoj dobi, jeste li se ikada zapitali hoće li ona tu terapiju koju joj trpate, isto kap što je vjerojatno pitate što bi zaručak. Tvrdim vam 100% da ona tu terapij neće. -

A, probajte se vi liječiti lijekovima koje nećete, niti emotivno niti razumski, niti voljno. Sve ćete povratiti. - ona povraća od kašlja, uzimala terapiju ili ne

Ali, dijete je objekt roditeljskih eksperimenata, neznanja i nasilja koji se svi zajedno stavljaju pod kapu ljubavi. - ne volim eksperimente, pogotovo stoga što sam daleko od medicinske struke; vjerujem u to da liječnik treba liječiti, električar popravljati stuju, odvjetnik se baviti pravnim pitanjima i ne volim se miješati drugim ljudima u njihova područja stručnosti; u tom smislu se moje eksperimentiranje svodi na to da se kad dijete (ili ja, ili suprug) ima neku zdravstvenu poteškoću obratim liječniku, a ne čak niti farmaceutu u ljekarni te zatražim savjet

Nema za sve lijeka, pogotovo nema lijeka za blaže poremećaje. - iako nije bitno za ovu raspravu, jako mi se teško pomiriti s time i ovdje sam baš ljuta na medicinu koja pronalazi lijekove za najrazličitija teška stanja i bolesti, a ne može izlijećiti blaži poremećaj

No ti lijekovi, koje u nju utrpavate, samo joj škode, a po dužini vaše epistole, baš ništa ne koriste. Vama se ne čini da su pumpice, morska voda, kapi, ispiranja, čajevi, pastile, bronhi bonboni, i sirupi za kašalj lijekovi. I nisu, ali škode. - ovdje se apsolutno slažem s Vama; jedan od razloga što smo promijenili pedijatricu jest bio taj što je ona prva kad god bi čula za kašalj napisala antibiotik

Najprije prestanite sa svom mobućom terapijom, - prestali smo, suzdržali smo se pred dva tjedna kad je počeo ovaj posljednji ciklus i nismo joj davali NIŠTA, niti smo bili kod doktorice - samo je pila voćni čaj s običnim cvjetnim medom umjesto soka; rezultat - prvih tjedan dana kašljacuanje preko dana nakon i najmanje tjelesne aktivnosti, zatim pogoršavanje - sve jači kašalj, buđenje pred jutro, posljednje dvije noći kašalj bez prestanka

i, umjesto da pozivate doktoricu da vidi dijete 0-24 h, snimite taj napad, pa to "ceo svet vid"i, a ne samo vi u 4 zida. - samo recite gdje da vam pošaljem i želite li samo isječak ili svih 0-24; inače volim duhovite komentare, ali, evo, ne spavamo već dvije noći pa sam malo cranky

Prvo pitajte dijete da li misli da je zdravo, kada već sami ne znate, a morali biste, barem do dobi 11-2 godina kada dijete razvije punu vlastitu autonomiju, pa još malo do 18. kada postaje i pravno punoljetno. - ovdje smo se očito krivo razumjeli, ja usprkos tom kašlju samtram da imam zdravo dijete i taj kašalj uopće više ne doživljavam kao bolest, nego kao smetnju i ako sam negdje spomenula da je bolesna, ispričavam se

Na kraju, ne znam jesam li dobro shvatila, radi se o lakšim infektima kojima nikakvo liječenje nije potrebno, dok kašlje kašljat će, a kad prestane prestat će?

Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

10.10.2008. 08:50

Mislim da sam bio malo preopširan, a vi još i više, pa vam je ipak izmaknula moja poruka. Nasminite njezine smetnje i dođite s tij 15-30 s videozapisa doktoru kji bi potome mogao prepoznati o čemu se eventualno radi. Nisam samo tako otpustio svaku sumnju u medicinski fundirani problem.
Usput čajevi i medovi itekako mogu škoditi baš u smislu da pogorđavaju i pojačavaju kašalj, jer, skoro uvijek sadrža galensek oblike ekspektoransa. Dok čekate na prigodu za snimanje, prekinite suv terapiju, i možda do te prigode neće niti doći.