Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nalaz statičke scintugrafije bubrega


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gabikika

12.08.2011. 15:15

molimo da nam netko protumači nalaz,radi se o djevojčici staroj 3 godine koja ima urođenu anomaliju bubrega (potkovasti bubreg)kako je naša nefrologica na godišnjem zanima nas može li nam itko protumačiti nalaz koji glasi:"na scintigramima se prikazuju oba bubrega koja su u donjim polovima povezani paraenhimatoznim mostom,radi se o anomaliji potkovastog bubrega.lijevi bubreg uredne je veličine i užeg gornjeg pola u kojem je vidljiv posterolateralno defekt aktivnosti.Desni je bubreg uredne veličine i oblika,.nehomogeno je prikazan ,bljeđi u gornjem polu kao odraz tanjeg paraenhima.Unutar paraenhima ne vidi se defekta aktivnosti.
Separatna funkcija bubrega određena pomoču DMSA je lijevo 49% desno 51%

Darko Richter, dr. med.

12.08.2011. 20:00

Dijete ima potokovasti bubreg. To je to.

gabikika

13.08.2011. 13:30

Hvala na odgovoru,to dakle znamo od rođenja ono što me zanima je to koliko je nalaz scintigrafije uredan te koliko su bubrezi funkcionalni.Trebamo li se brinuti ili je takva separatna funkcija uredu s obzirom na dob...??? Hvala

Darko Richter, dr. med.

13.08.2011. 20:05

Osim same anomalije, tkivo bubrega je više-manje uredno, i separatna funkcija je na jednoj i drugoj strani je uredna.
Anomalija može, međutim, biti udružena i s drugim promejnama, u prvom redu uretera, tj. mokraćovoda od bubrega do mjehura. Za to služe druge pretrage.