Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ne odazivanje na ime


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

LanaA30

09.12.2020. 14:10

Dobar dan, voljeli bi čuti vaše mišljenje. Dječak, 21mj, veseo, voli se igrati sa svačime, voli drugu djecu, pogotovo stariju. Jako lijepo sve razumije kad ga se pita, izvrsava naredbe, pokazuje u slikovnicama, oponasa nas, donese kad mu se nešto kaže, umiljat, voli se maziti. Međutim, nas jako muči nekoliko stvari, ne voli nista jesti, jako tesko hrana prolazi, jede mozda par jela i namirnica, drugo ne zeli niti probati, ne prica jos (brblja i govori ma ma ma, ta ta, vau vau i tako) i ono što nas najvise brine, ne odaziva se na ime. Ali ne znamo da li nas ignorira ili da se počnemo brinuti. Ne odazove se skoro nikad, kad ga se pita di Marko ima uši, pokaze svoje uši npr.
Da li se trebamo brinuti ili? Šta mislite?
Hvala puno unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.12.2020. 12:45

Prema navedenom ne nalazim elemenata koji bi upućivali na autizam (pretpostavljam da vas to brine). Izbirljivost u jedenju je česta pojava, pokušajte uvesti restoranski pristup, nudite primjerene obroke (sastavom i količinom) i kada jasno pokaže da ne želi jesti bez puno iskaza stresa i zabrinutosti ga maknite od stola. Do idućeg obroka nemojte davati ništa što sadrži kalorije. Obzirom da se u ovakve djece nerijetko nađe manjak mkronutrijenata (vitamina i minerala) možete mu uvesti neki od multivitaminskih pripravaka, dajte redovito desetak dana a potom svaki 2.-3. dan.