Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


održavanje bočica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

january100

03.12.2020. 22:00

Poštovani,
zanima me Vaše mišljenje o sterilizaciji bočica za bebe.
Beba ima 3 i pol mjeseca, rođena u terminu. Kako je beba u početku jako teško prihvaćala dojku, od prvog dana kombiniramo dojenje/izdajanje i adaptirano mlijeko s tim da i dalje jede nešto više ad-a.
Ono što mene muči je način održavanja bočica, sisača ali i samih dijelova izdajalice. Nakon svakog korištenja sve operem u blagom deterdžentu za pranje dječjih bočica te stavljam u električni sterilizator. Moram napomenuti kako koristimo samo plastične bočice za hranjenje.
No, u zadnje vrijeme čitam o mogućem otpuštanju mikroplastike prilikom sterilizacije (iako su sve kupljene bočice 'BPA free') te da se još ne zna u kojim količinama se otpušta niti kakvog utjecaja ima na zdravlje, ako ga ima.
Dvoumim se kako postupati dalje s obzirom da proizvođači bočica navode kako je potrebna sterilizacija nakon svake upotrebe dok, s druge strane, dobivam informacije od iskusnijih mama i različitih udruga/portala kako je dovoljno samo oprati bočice nakon korištenja, a sterilizirati jednom dnevno ili čak jednom tjedno.
S obzirom na navedeno, voljela bih čuti Vaš savjet – da li je i dalje potrebno sterilizirati sve dijelove bočica i izdajalice nakon svakog korištenja ili je dovoljno samo oprati blagim deterdžentom pod toplom vodom?
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.12.2020. 12:35

Nekako smo preživjeli stoljećima bez sterilizacije happy) Nema dokaza da postoji bilo kakva korist od sterilizacije. Preporučam pranje svih dijelova bočice vrućom vodom, može se koristiti sol i ocat umjesto deterdženta a nakon njegove primjene treba dulje ispirati vodom. Mikroplastika i sve što s njom ide je kompleksna priča, ne treba biti fobičan ali razumne mjere opreza su na mjestu. Maknite svu kozmetiku za dijete, a kada krene dohrana nabavljajte namirnice iz kontrolirane (organske) proizvodnje. Malo vise na ovu temu https://littledotapp.com/hr/blog/...-razvoj/o-utjecaju-kemijskih-toksina

i

https://littledotapp.com/hr/blog/rast-i-razvoj/djeca-i-suncanje