Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


NOĆNO MOKRENJE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lina

08.01.2002. 12:16

Poštovani doktore,

moj sin ima 5 godina i još uvijek učestalo po noći mokri. Od 7 dana u tjednu, mokar je čak 5, a ponekad i 2x po noći.

Danju je pelene prestao nositi sa 2,5 godine. Po noći sam mu stavljala pelene do 3,5 godine. Sugerirano mi je da mu po noći više ne stavljam, da će on znati da više nema sigurnost pelene, te da će se zbog pritiska na nuždu-sam probuditi. Nije se nikada probudio po noći za odlazak na nuždu.

Noćno mokrenje nikada nije ni bilo uspostavljeno. Probala sam s unošenjem manje tekućine u popodnevnim i večernjim satima. Dižem se po noći najmanje 1x i odvodim ga na nuždu, pred jutro se probudi (oko 6) mokar. Najgore je u svemu što ga to, što se popiškio, uopće ne smeta, nije mu hladno...
Raspitivala sam se kod njegovog liječnika pedijatra za pomoć, savjetovao mi je čaj(suban protiv noćnog mokrenja)Probala sam i sa time-nažalost, bez efekta. Savjetovao mi je da probam kod dr. .... iz Klaićeve, ali mi je napomenuo da se kod nje čeka 1 godinu, jer je ta dr. jedini specijalist u Hrvatskoj za takve slučajeve.


Šta mi predlažete?
Unaprijed zahvalna na odgovoru
S poštovanjem,
Lina

prof dr sc Ana Votava-Raić

09.01.2002. 20:38

Cijenjena gospođo Lina, 4.11 .prošle godine odgovarala sam na pitanje "Noćno mokrenje", te Vas upućujem na navedene opće postavke ovog problema u tom odgovoru. Kako se ipak "Vaš slučaj" razlikuje od prethodnog, smatram da - iako nemate još razloga za paniku - ipak potražite pomoć. Medicina na ovom polju pedijatrijske djelatnosti nije uvijek jednostavna, pa niti učinkovita na način koji se od nje očekuje, ali su, usprkos tome, pregled i postupci nužni. Problemom se bavi svaki specijalizirani Zavod (odjel) za pedijatrijsku nefrologiju u suradnji s drugim stručnjacima (kao što su npr. psiholozi...), ako se to pokaže potrebnim. Većinu medicinskih pitanja u današnje vrijeme riješava tim stručnjaka, a znatno rjeđe pojedinac. Ukoliko se odlučite, možete se javiti i meni (01 4552 333), pa ću Vas uputiti nadležnim kolegama. Nemojte brinuti, rađe pokušajte nešto riješiti. Srdačno Vas pozdravljam !