Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


noćno mokrenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

18.03.2003. 14:49

Naša djevojčica ima pet i pol godina i od treće godine ide u vrtić.Veoma nas zabrinjava u posljednje vrijeme njeno noćno mokrenje. Naime ona se do sada uvijek budila za piškenje ili se uopće nije probudila i sve je bilo u redu. No unazad mjesec dana svaku noć se popiški u krevet napominjem da se to dogodi baš svaku noć i to traje već mjesec dana. Unaprijed hvala na savjetu i odgovoru, nemoćni smo!

Dr. Darko Richter

19.03.2003. 12:13

Ako je u međuvremenu bila noću suha, pa sa sada ovo događa, radi se o tzv. sekundarnoj noćnoj enurezi. Uzrok može biti infekcija urotrakta ili još najčešće psihogeni faktori. Obavite pregled mokraće s obaveznom urinokulturom, i posavjetujte se s perijatrijskim nefrologom. No, dok to sve organizirate, pokušajte i slijedeće: neka dijete ne pije vodu niti druge tekućine od 18 h dalje, neka se neposredno prije spavanja još pomokri u tutu. Prvih dana možete je probuditi između 23 i 24 h i odvesti je na tutu, a ako vidite da nema što izmokriti, možete dalje to preskočiti. Ponavljam, najčešće su neki psihogeni faktori, najbolje ćete ih prepoznati vi sami, jer znate sve okolnosti, a u tom bi slučaju ove jednostavne mjere mogle biti od pomoći, uz napomenu da dijete nikako ne kažnjavate niti pokazujete nestrpljenje ili nezadovoljstvo s njezinim novim problemom.