Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Opsesivno ispijanje mora


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Morrison

04.07.2019. 14:15

Radi se o dijetetu od 4,5 god. Svaki put kad idemo na more on pije more i ne želi prestati. Nema načina da ga se nagovori da prestane. Jedini način je da ga se uhvati i izvuče iz mora. Ima ogroman poriv za soli. Inače mu je iz ishrane izbačena sol zbog alergije.

Što bi to moglo značiti?

Dijete ima složenu nutritivnu alergiju i dosta vremena je na eliminacijskoj dijeti. Pretpostavljam da mu nedostaje nekih nutrijenata, ali ne znam može li ovo biti znak neke bolesti?

Pored teške alergije na hranu ima i zatvor kao i vrlo često pijenje vode po noći (i mokrenje), svaka 2-3 sata

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.07.2019. 10:15

Eliminacija soli kod alergije nije uobičajena preporuka - taj dio ne razumijem. Želja za slanim najčešće nije uzrokovana bolešću, no obzirom na učestalo mokrenje i povećani unos tekućine potrebno je isključiti šećernu bolest i dijabetes insipidus (bolest u kojoj bubrezi ne zadržavaju vodu i javlja se pojačao mokrenje). U oba slučaja unos tekućine bude povećan. Ako unosi više od 200 ml tekućine (napitci, tekuća hrana) na kilogram tjelesne težine dnevno tada je potrebno javiti se pedijatru (npr ako ima 15 kg i unosi više od 3 litre tekućine).