Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Adenoviroza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

BB_01

19.06.2019. 19:30

Postovanje,
Imam curicu od 4.5g koja je od subote pocela lagano kasljati i smrcati no nista zabrinjavajuce. Tijekom dana smo je odveli kod bake i dede da bi u nedjelju se simptomi pogorsali. Grlo ju je pocelo boljeti i intezivnije je pocela kasljati i smrcati i imala je blagu temperaturu od 37,5. No u ponedjeljak temperatura je porasla na 40,3 te smo je odveli doktorici. Doktorica joj je dijagnosticirala adenovirozu. Sada snizavamo temperaturu kada bi presla 38,5 a u nocas je cak imala i 39,3. Koristimo kombinaciju lupoceta po danu i neofen ponoci. Za kasalj koristimo flavamed sirup a za grlo tantum verde. Doktorica nam je jos rekla da ju ne vracamo kod bake i dede i pazimo na kasalj da ne bi dobila upalu pluca. Ona sada povremeno kaslje a kada kaslje uglavnom iskasljava sljam. Moje prvo pitanje je kood kavog kaslja bi se trebali zabrinuti da se radi o upali pluca? Moja druga dva pitanja su vezana za drugo dijete. Imamo doma i malu bebu od 3mj i 10 dana pa me zanima postoji li ikakva sansa da se on ne zarazi od virusa? Drzim ih sto vise mogu odvojenim no ja sam tu najslabija karika. I drugo pitanje vezano za bebu je i ako se on zarazi virusom koji su simptomi na koje bi trebali obratiti paznju da se radi o virozi? Beba je na prsima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.07.2019. 11:30

I beba može dobiti adeenovirozu, nerijetko bude popaćena visokom temperaturom koja potraje i do 10 dana, žale se na grlobolju, kašlju, suze im oči i katkad imaju probavnih smetnji. Ako se javi povišena temperatura ili ako beba promijeni ponašanje - bude loše volje, plačljiva ili odbija hranu - treba je odvesti na pregled. Načelno za starijeg, ako kašalj značajnije remeti svakodnevne aktivnosti i san te ako diše otežano ili ubrzano potrebno je obaviti kontrolu.