Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Opstipacija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Gudlica

01.12.2011. 22:40

Poštovani doktore,

Imam curicu od 3 godine koja pati od opstipacije. Evo, danas je imala stolicu nakon 8 dana nakon dva Dulcolaxa i tri glicerinska ćepića i već smo mislili da će je trebati voditi na klistiranje u bolnicu. Dijete je na dijeti...ne jede slatko niti hranu koja zatvara tj. usporava metabolizam. Najveći problem je što ona ne želi kakati i stolicu namjerno zadržava jer zna da će je kakanje boliti. Svaka njena stolica je popraćena bolnim krikovima, plačem... Nema nikakve šanse da je privolimo da kaka na tutu već se pokaka u gaće. Dijete ide u vrtić i dosad se nikad nije pokakalo u vrtiću iako su mi tete rekle da bi ona plakala i da bi joj došlo kakati ali jednostavno ne želi i zadrži stolicu...
Njena pedijatrica je nakon svih pustih kombiniranja danas savjetovala da joj svaki dan dajemo glicerinski ćepić da joj toliko omekšava stolicu da shvati da kakanje neće boliti i da smatra da će to pomoći, a ako ćepić ne pomogne da nakon tri dana damo Dulcolax.... Drugi pedijatar koji radi s pedijatricom smatra da dijete treba kod psihologa, ali ona je rekla da ipak to nije potrebno.

Ja bih Vas molila za savjet i mišljenje.

Unaprijed hvala,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2011. 17:40

Složeni problem, idemo pokušati ovim putem pomoći: 1. Prehrana.
Treba davati hranu sa puno neprobavljivih ostataka - integralni kruh, tjesteninu, povrće, voće, Stimulance Multi Fibre. Uvedite Celia digest mlijeko umjesto običnog mlijeka (neka Vas ne buni što je za djecu do 12 mjeseci). Dajte puno tekućine, u hranu gdje god može dodajte maslinovog ulja. 2. Probiotik - raspitajte se za probiotik koji može razmekšati stolicu (ima ih puno na tržištu). 3. Ukoliko nema stolicu 4 dana dati Dulcolax čepić. Možete davati i sirup od smokava i suhih šljiva. Cilj je postići da stolica bude rijetka - kašasta te da izlazi bez bolova. Ako sve navedeno ne bude dovoljno može se naručiti izvana Forlax prašak koji se prema priloženoj uputi otapa u vodi. Kada se postigne željena konzistencija stolice treba čekati 3 mjeseca kako bi se dijete naučilo opustiti prilikom nagona na pražnjenje crijeva. Ovdje dolazimo i na psihologiju. Potrebno je promijeniti pristup kod reakcije straha i uznemirenosti djeteta u vrijeme pražnjenja crijeva. Nastojte djelovati umirujuće, pomozite djetetu da "opusti guzu" kako bi kakica lako izašla van. Kada se sve normalizira postupno ukidate Forlax, zaim sirup od smokava i suhih šljiva te probiotik, i na koncu uvodite zdravu, uravnoteženu prehranu.

Gudlica

08.12.2011. 01:05

Poštovani doktore,

Zahvaljujem Vam na iscrpnom odgovoru. Već duže vrijeme dajemo djetetu Ortisan sirup od smokava i šljiva, homeopatske kapi za stolicu, također i probiotik Biorelu. Pošto ne voli jesti ni voće ni povrće, ali voli piti sirupe, voće smiksam pa joj kao fol dajem sirupić pa to popije.... Povrće isto smiksam i polijem po tjestenini i radim svakakve cirkusarije samo da jede ono što smije. U vrtiću također ne jede voće, a od povrća jedino i jedino jede grašak... Najviše voli jesti meso, krumpir i juhu i to bi najrađe jela svaki dan... Imamo i mlađu kćer od godine dana koje jede sve bez ikakvih problema i starija kćer vidi da mlađa jede i kaže - to je samo za Laru, a ne za Luciju. I kad mlađa Lara kaka ona kaže - Lara kaka a Luca ne kaka...
Nabavila sam iz inozemstva Movicol prah i doći će za koji dan.... Pedijatrica je rekla da bi on pomogao u reguliranju stolice pa pretpostavljam da je to sličan prah kao Forlax.
Što se tiče mlijeka, ne pije ga baš puno niti obožava mliječne proizvode osim ABC sira, ali u svakom slučaju ćemo uvesti Celia digest mlijeko.
Inače, nikad joj ne vičemo kad se pokaka u gaće i znamo čučati s skupa s njom i grlimo se dok se ne pokaka...Kad se pokaka sama sebi viče - bravoooo ma bravoooo.....

Nadam se da će uz sve te kombinacije biti bolje i da će se ona osloboditi tog lošeg osjećaja kad treba kakati.


Vama još jednom hvala

Srdačan pozdrav,

Mama Ivana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.12.2011. 14:40

Movicol i Forlax su isti lijekovi. sigurno cete uspjeti sa regulacijom stolice - vidim da ste lijepo krenuli.

natkacr

15.05.2012. 00:10

Poštovani,
Moj sin, 3 i pol godine i također zadržava stolicu, nema problem s tvrdom stolicom već je 'odlučio' zadržavati ju.
Ukratko, nikada nije imao problem s tvrdom stolicom već katkada obilnom, i prilikom jednog kakanja sam primjetila krv na toaletnom papiru, sljedeći dan sam ga odvela na pregled kod pedijatrice koja je dosta grubo obavila pregled anusa - tu se moj sin strašno prepao i dugo je plakao, vjerujem da ga je zaboljelo. Obavili smo pregled stolice na parazite, perianalni otisak također i sve je bilo uredno, no od tog pregleda on više ne želi kakati....
To traje već dva mjeseca, Movicol pomaže ali samo ako dajem dvije vrećice na dan. Movicol uzima već mjesec dana, ispočetka je pomagala jedna vrećica na dan, nakon tjedan dana je opet počeo zadržavati stolicu, pa sam mu dala dvije vrećice na dan( i tako pet dana) i nije bilo problema, sam je išao kakati i čak se veselio tome. Nakon toga smanjila sam na jednu vrećicu dnevno, misleći da smo riješili problem, i opet su počeli isti problemi - plač, zadržavanje, strah od kakanja, itd. Očajna sam, imam osjećaj da nikada više neće bez straha ići kakati...
Pitanje, smijem li vratiti dozu Movicola na dvije vrećice dnevno i na koliko dugo?
Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:25

Nastavite Movicol 3 mjeseca. Mislim da smo razgovarali i telefonski oko dodatnih savjeta?

natkacr

03.06.2012. 13:20

Jesmo,razgovarali smo telefonom.No ponovno zadrzava stolicu, sada vec na tri dana sa dvije vrecice Movicola na dan.Ocajna sam...stolica je mekana, crvenilo oko cmara je nestalo,a on i dalje ne da kaki van...cak to i vice kada sjedi na skoljci. Da li da povecam dozu na 3 vrecice,ili mozda da te dvije dam u kracem razmaku-npr.obe ujutro?
Koliko ih maksimalno moze uzeti na dan,to bas i ne pise u uputama jasno?U 7.mj.ce imati 4 godine.
Hvala puno..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.06.2012. 10:35

Probajte 2 vrecice zajedno ujutro a ako ne bude pomoci dodajte 3. navecr. Ako niti to ne poluči rezultat treba se javiti gastroenterologu.

*karla*

10.09.2012. 14:30

Poštovani doktore,
majka sam jednog petogodišnjaka i jednog manjeg jednogodišnjaka.

imamo problema sa probavom starijeg sina, naime od kada se rodio "kuburimo" sa kakanjem, uvijek je to bilo uz crvenjenje i stiskanje, čak kada je bio na majčinom mlijeku, a bio je dojen do druge godine.
trudimo se držati zdrave prehrane, šljiva, i svih ostalih namirnica koji su dobri za probavu.
no nikada nije imao redovitu dnevnu stolicu, ukoliko ga ne podsjetimo svaki dan, ona izostane, pa je nema i po tri - četiri dana.
onda se naravno nakupi i bude mu teško i bolno. i tada količina koju pokaka bude nevjerovatna, doista. i tvrda.

ovo ljeto smo na sugestiju liječnika krenuli s portalakom, i to po dvije žličice ujutro, dvije uvečer.
situacija nije ništa bolja, osim što pokaka par okruglica na dan, ali nije to konretna stolica.
da li povećati doze portalaka?
da li mogu sa portalakom kombinirati sirup od šljiva?
ili da kupimo taj movicol?
imamo i tamarine marmeladu od šljiva, ali me strah dati mu i to, da doista ne pretjeramo. strah me da ne pretjeram sa svime.

mlađi sinčić, koji sada ima godinu i pol, za sada je po probavi, potpuna suprotnost,
on pak kaka po dva tri puta na dan, lako i brzo. ni ne trepne okom, dok se stariji uvijek mučio.
da li je moguće da je to jednostavno takva probava ili ne?


unaprijed hvala

camppy

13.09.2012. 10:20

Poštovani doktore,

majka sam curice stare dvije godine. Unazad 4 dana kada se vrati iz vrtića cijelo vrijeme se napreže i tiska i onda izbaci vrlo malo ili ništa stolice. I tako po par sati. Tek navečer se pokaka i to tvrdu stolicu. U vrtiću preko dana ne kaka. Bili smo kod njezine pedijarice koja je rekla da je to na psihološkoj osnovi da joj se nešto loše dogodilo u vrtiću, da su možda tete vikale ili forsirale na tutu pa da je to zbog stresa. Dok smo bili na moru (dva tjedna prije početka nove vrtićke godine) događalo joj se da nije kakala po 3 - 4 dana i onda kada bi se pokakala to je bilo uz njeno plakanje da ju buba. Dakle taj cijeli poremećaj je počeo 20.08.2012. - na moru nije kakala po par dana, kada bi se pokakala bilo bi uz plač, u vrtiću ne kaka a kad dođe doma napreže se, tiska i izbaci vrlo malo ili ništa stolice i to po par puta u tih 4 - 5 sati. Još uvijek ima pelene.
Lijepo Vas molim za savjet da li su potrebne nekakve pretrage ili postoji nekakav sirup koji bi joj olakšao tegobe. Da li se tu radi o opstipaciji?

Unaprijed se zahvaljujem.
S poštovanjem,
Ivana Šafran

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2012. 11:35

Za Karlu i Camppy

Ispričavam se na kašnjenju, nisam prije vidio vaše upite. Slijedi odgovor koji vrijedi za oba pitanja:

Kod vaše djece je najvjerojatnije riječ o takozvanoj funkcionalnoj opstipaciji - nema elemenata koji bi ukazivali da postoji bolest probavnog ili nekog drugog sustava. Riječ je o kombinaciji psiholoških problema (strah od bolnog pražnjenja debelog crijeva) i posljedičnih promjena kao što su ozljede sluznice čmara i rastezanja debelog crijeva uslijed nadolazećeg sadržaja čime se smanjuje snaga potiskivanja sadržaja prema van. Stolicu treba razmekšati da postane rijetka kašasta i da se crijevo prazni bez naprezanja i bolova. To se može postići regulacijom prehrane - prije svega mlijeko zamijenite s Novalac IT dojenačkim mlijekom, uvedite probiotik WAYA IT, dajte hranu s puno neprobavljivih ostataka (integralni kruh, tjesteninu, rižu muesle, povrće, slatko voće), u hranu gdje god je moguće dodajte maslinovo ulje, dajte samo light mliječne proizvode. Možete uvesti sirup od smokava i suhih šljiva. Ako to nije dovoljno započnite s Portalakom, možete postupno podizati dozu do granice kada stolica postane željene gustoće i tada držite navedeni režim barem 3 mjeseca. Potom postupno ukidajte Portalak. U trenucima kada dijete ima nagone na pražnjenje crijeva budite smireni i nastojte ga umirujućim riječima navesti da opusti guzu kako bi stolica izašla bez bolova.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2012. 11:35

Za Karlu: Portalak možete postupno podizati do 50 ml na dan (2x 25 ml - to su po prilici 2x po 2,5 jušne žlice!

aragorn

22.10.2012. 19:30

Poštovani doktore Jovančević,
sin mi ima 2,5 godine i prije 5 dana se razbolio - povraćanje i proljev, koji su trajali dva dana. Polako uvodimo normalnu prehranu. Danas je treći dan kako nema stolicu, jučer navečer se malo napinjao i cendrao, pri čemu je izašlo malo rijetkog sadržaja i par malih krutih nakupina. Ne znam koliko je "normalno" biti bez stolice nakon što proljev stane, da li da pričekam još koji dan ili ne i što da mu dam za reguliranje stolice (ne znam koji su čepići i sirupi najmanje agresivni).
Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.11.2012. 11:35

Obzirom da je izašlo nešto tekućeg sadržaja može se zaključiti da se sluznica crijeva još nije oporavila te ne treba provocirati stolicu. Čekatje naredna 4 dana.

natkacr

04.07.2013. 09:55

Iako je dosta vremena prošlo, moram prije svega zahvaliti dr. Jovančeviću na savjetima, pogotovo na tome što nam je i telefonski bio dostupan u vezi našeg problema s opstipacijom. Sinčić više nema problem, a postupili smo točno onako kako je dr. Jovančević savjetovao u prvom odgovoru na forumu. Prvo smo napravili alergotest, gastroenterološki pregled i kada smo ustanovili da je sve u redu odlučili smo mijenjati prehranu. Movicol je pomagao, no to je sve bilo na silu i dosta stresno s puno proljeva na kraju
...odlučili smo se pridržavati preporučene dijete i napravili cijeli plan prehrane uz koji smo davali i Herba sirup od smokve i šljive, ujutro i navečer. Nakon mjesec dana terapije, stolica je bila redovita, terapiju smo nastavili dok god maleni nije bez straha počeo ići na wc happy
Dakle, pozdravljam sve mame i tate i poručujem da svakako promijene prehranu djetetu, izbacite bijelo brašno, šećere, kakaa, mlijeko i slične namirnice, to što dijete neće piti mlijeko nije tragedija i neće mu faliti kalcija, ima brdo namirnica koje sadrže kalcij i magnezij,a dobre su za probavu, npr, sezam i mahunarke...treba strpljenja i mašte za takav jelovnik happy Posebno nam je pomagao jogurt s probioticima s narezanim kivijem i suhim smokvama happy SVE SLATKIŠE IZBACITI! Ja sam sama radila slatkiše happy umjesto rafiniranog šećera koristila sam steviju, med i sirup od agave. I svakako puuuno maslinovog ulja, maleni ga je jako zavolio, sad ga jede i s bananom!
Maleni se navikao na zdravu prehranu i zaista vrijedi pokušati prvo s promjenom prehrane kako savjetuje i dr. Jovančević, traje dulje no ako ste disciplinirani siurno će doći do poboljšanja!
Hvala još jednom od srca!!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.07.2013. 09:40

Hvala na toplim riječima. Ipak, najveći dio posla ste obavili Vi happy

silva8188

04.03.2015. 19:25

Poštovani doktore,
opet otvaram ovu temu jer ne znam više kako pomoći svojoj bebi od nepunih 10 mjeseci (korigirano 9 mjeseci). Naime, problem s opstipacijom pojavio se kad je imala 3 mjeseca, bila je isključivo dojena beba. Zatvor ju je mučio i do 10 dana, u tom periodu nekakanja stalno bi se napinjala i izvijala ne bi li onda teškom mukom jedva pustila vjetar. Po noći je spavala dobro, nisu ju mučili grčevi tog tipa. Na preporuku pedijatrice, zbog opstipacije smo počeli dohranu s 5 mjeseci( uveli smo namirnice za otvaranje: kruška, šljiva, palenta) , međutim to nije baš pomoglo, te se još više zatvorila. Išli smo i kod gastroenteorologa koji ju je pregledao i rekao da je sve u redu, da je samo razvila refleks zadržavanja stolice. Dobili smo terapiju Portalakom koji se u početku pokazao jako dobrim, međutim u zadnja 2 mjeseca ni on više ne pomaže. Unatoč dozi od 20ml, izostaje stolica i do 3 dana. Onda joj treći dan dam čepić, koji u većini slučajeva izađe u obliku kakav sam i stavila, ali izađe i malo tvrde stolice. Napinje se jako, da bi izbacila samo malu kuglicu tvrde stolice. Na kraju je dovelo do toga da kad joj dam Portalak, za 10 minuta ispovraća cijeli sadržaj van. I tako svaki put. Sad joj već par dana uopće ne dajem Portalak jer ga svejedno ispovraća odmah. Stolicu je svejedno imala svaki dan, oskudno ali jako tvrdo i baš se mučila i plakala da bi iskakala. Čak sam joj uvela malo ranije i jogurt, nadajući se da bi on mogao pospješiti probavu, međutim ništa. Još uvijek doji, a od dohrane joj dajem samo palentu, zobene pahuljice, amaranth i proso u kombinaciji s povrćem: batat, koraba, komorač, brokula, špinat, tikva (u povrtne kašice obavezno stavim i žličicu maslinovog ulja) te od voća kruške, suhe šljive, suhe marelice, avokado, nekada u voćne kašice ubacim malo jogurta ili dajem sami jogurt s lanenim sjemenkama. Probiotik BioGaia pije od 2. mjeseca života dnevno po 5 kapi. Tekućine pije (voda) od 100-150ml dnevno, uz dojenje. Kupila sam čak i Novalac IT i pokušala joj to dati uz kašicu, čak i samo ali čim okusi neće više ni otvoriti usta.
Molim Vas da mi date nekakav savjet što da radim dalje. Da li trebam mijenjati prehranu, ili neku novu terapiju uvesti?
Unaprijed zahvaljuem.
Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2015. 04:55

Može se pokušati s Movicol-om (ukusniji i često učinkovitiji i s manje nuzpojava od Portalaka), povećajte unos maslinova ulja i izbjegavajte prekomjerno utopljavanje i znojenje djeteta. Ne znam što je gastroenterolog učinio od pretraga no ako se problemi nastave preporučam kontrolu...

djetelina1

09.03.2016. 10:15

Postovani prof.,

Imam djevojcicu staru 3god.Kao beba zdrava,dojila 9 mj.Problem smo uocili nakon pljuskavica koje je dobila sa nepune 2 god.Vec godinu dana pije Portalak(doza do 40 ml uvecer,teska 17 kg),po preporuci gastro.Kaki treci ili cetvrti dan uz plac veliki.Nekad koristimo i glicerinske cepice kad 4 dana nema probavu.Bila i na klistiru u bolnici jedanput.Dijagnoza je po gastroenetologu funkcionalna opstipacija.Ultrazvuk abdomena uredan,nema elemenata za Megacolon.Vristi,place,udara rucicama kad god treba kakiti,tuzi se na bolove u guzi tada.
Slabije je jela prethodni period,u zadnje vrijeme je pocela malo bolje,kiwi,jabuku gricka,maslinovo ulje dajem,kompot od sljiva i smokava(hoce samo tekucinu,pa joj izmisksam sljivu i smokvu i tako dam),spanak,pije jogurta dosta.Slatkise ne jede.Kad treba kakiti lezi cuva kaku,kad je pitamo na tutu da sjedne odbija uz izgovor da ce je boliti.Inace stolica tvrdja,siroka dosta.Vodili smo je i na plivanjeu bazen,jer smo uocili da je ljetos nakon mora imala nesto bolju stolicu.Koliko se sjecam samo dva puta u snu nije plakala kad je kakila,jest se napinjala,i jednom joj je "pobjeglo"nakon mokrenja,to su tri puta da nije bilo vriske,urnebesa i udaranja po nogama dok kaki.

Posto smo ubjedjenje da joj Portalak ne pomaze vise,odvedemo je kod drugog gastro koji je predlozio cepice ujutro i uvecer(a potom Portalak do 45 ml.dnevno)uz Nutriciu stimulance MF,sedmicu dana sve to do kontrole.Cepice stavljali cetiri dana svako vece,uz ogroman plac, nije ni kakila nakon sinocnjeg cepica.Ni ova terapija cini se ne bas djelotvornom,ne znamo sta dalje....savjet Vas nam treba?!


Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.03.2016. 11:30

Konzultirajte gastroenterologa i pokušajte uvesti Movicol junior umjesto portalaka. Dajte joj 1 dl mineralne vode s magnezijem, ujutro, s mjehurićima ili bez, ako neće stavite malo soka. Trebalo bi isključiti i male dječje gliste, naročito ako ima crvenilo čmara. Umjesto običnog mlijeka uvedite dojenačku formulu Novalac IT a ostali mliječni proizvodi bi trebali biti s najmanjim postotkom masnoće. Ako ne bude poboljšanja trebat će daljnja obrada (anometrija, ev još neke pretrage)...