Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


parvovirus B 19


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sonia_mi

01.02.2008. 09:40

poštovani,
pitanja koja ima vezana su za gore navedeni virus.
Naime, moj dvogodišnji sinčić prije desetak dana imao je neobjašnjivu visoku temperaturu 2 dana kad smo završili na hitnoj jer je temperatura prešla 40,2 stupnja i nismo je uspjeli doma skinuti.
Na temelju pregleda (ništa posebno nije uočeno, osim malo povečanih krajnika) dobio je Silapen 1000 koji su pili i on i seka blizanka osam dana. u tih osam dana nikakvih tegoba, nosići možda malo curili, ali čisto, prozirno i to je bilo sve) nakon zadnje popijene žlice sirupa, tj. nakon tridesetak sati od toga, pojavio se osip po udovima i rumenilo obraza.
osip je bio "točkast" i na dodir reljefan, malo ispupčen, bez vodenastih vrhova, malo zadebljan i tvrd, ne pretjerano.
nakon dva dana primio je injekciju protiv alegije na koju se prvo posumnjalo i flonidan sirup.
od toga se osip nije povukao nakon očekivanih nekoliko sati, odnosno počeo je splašnjavati tek peti dan (dva dana nakon inekcije) i to tako da je prvo blijedio po sredini crvenila (koji se već na gležnjevima nožica počeo spajati) i potom blijedio pa su na kraju ostale samo fleke rubova osipa. nekako sve išarano.
u isto vrijeme kad je primio navedenu inekciju za alergiju i antialerg. sirup, dobio je i sulotrim jer mu je uho bilo lagano upaljeno, ali kako nije djelovalo treći dan od početka uzimanja je sulotrim prekinut i dobio je sumamed kojeg je popio samo jednu dozu i na savjet liječnika na hitnoj smo prekinuli jer su mu se javila to večer kad je popio prvu dozu sitne točkice po koljenima, laktovima i na ušnim resicama.
onaj stari osip je i dalje splašnjavao, a novi nestao idući dan.
od injekcije (tj. prvog posjeta pedijatru pa idući 6dana) bio je na strogoj dijeti (bez proteina, mlijeka, mesa, aditiva, konzum. šećera, ma ugalvnom svega alergenog)
posjetili smo i zaraznu gdje je doc. na temelju viđenog i našeg opisa posumnjala na parvovirus B19
tu sumnju je potvrdio i naš pedijatar.
flovidan i dijetu smo prekinuli, osip se skroz povukao, osim što je do jučer bio vidljiv samo kod kupanja u toploj vodi.
dijete se na ništa nije žalilo (osimo boli u leđima)
temperatura je sada povremeno 37,2 ili skroz normalna.
moja pitanja su slijedeća.
da li je moguće da dijete u dobi od 2,3mj godine oboli od parvorirusa i da li bi po navedenom mogli potvrditi tu sumnju?
da li je moguće napraviti testiranje da se to stopostotno može potvrditi?? na stranim portalima naišla sam na podatak da se po krvnoj pretrazi odnosno imunoglobinu M može potvrditi da li je virus postojao u organizmu, kod koga se radi takva vrsta pretrage? da li se vidi iz obične krvne slike?
nadalje, pretpostavljam da bi najbolja potvrda bila kada bi se sad i seka razboljela na isti način. često si kradu dudice iz usta pa za to postoji dobra predispozicjia.
za sad smo po mome na dobrom putu jer je i ona već dva dana sa povišenom temperaturom (do 39,2) bez ikakvih drugih tegoba (nosić suh, ne kašlje, ne žali se na ništa osim često da je bole noge (koljena, gležanj, kukić), ima normalan apetit, prepuna energije, a već smo dvadeset dana u "karanteni" pa nigdje nije mogla pokupiti neki novi virus)
i iako joj neželim, nekako očekujem da bi se mogla osuti i ona i razriješiti misterij.
mada opet, dosta je velik postotak od 20% onih koji prebole parvo bez da razviju simptome??!
da li je moguće da je silapen koji su oboje pili, kod njega odgodio izbijanje tog osipa od parva na tjedan dana??
krvna slika nije napravljena niti jednom i penicilin je dan na slijepo (iako sam na pogledu u krvnu inzistirala nismo je dobili s objašnjenjem da će se to napraviti kad se javimo našem ped. tu si grešku neću više ponoviti jer mi se čini da su ga popili uzaludno)
ono što bih ja željala radi njih i sebe, razriješiti misterij. da li i kako možemo potvrditi ili apsolutno eliminirati ikakvu sumnju na petu zaraznu?
prije dva dana na kontroli uho je bilo u redu (prošlo na kraju bez antibiotika ili sumameda) i osip skroz nestao, tada su bile samo te rubne išarane mrlje, sad više niti toga nema (osim nekoliko plikova lišajeva koji su se pojavili prije par dana i saniramo ih plymicolom)
već četiri dana nije na dijeti, sve jede i nema nikakvih reakcija.
ono što i dalje čuvam su fotografije svih faza fantomskog osipa.
RIST i RAST ćemo napraviti početko idućeg tjedna kad prođe desetak dana od one jedne doze sumameda, zadnjeg medikamenta koji je popio)
da li bi na temelju opisanog možda mogli "posumnjati" na nešto drugo, treće...
maleni su na boravku u jaslicama pa se smatram odgovornom obavijestiti druge roditelje u slučaju da je to stvarno bio parvo ili nešto drugo zarazno, a ne znam što dalje napraviti. kako dobiti konkretnu potvrdu (osim da čekam da li će se i seka razboljeti)
ako nije reagirao na inekciju za povlačenje alergijskog osipa, a nije, može li se alergija odbaciti (osim onog sa reakcijom na sumamed, koliko sam upučena prema mjestima na kojima je izbilo tih nekoliko sitnih točkica - koljena, laktovi i ušne resice, to bi ipak bila alergijska)
i još jedan dodatak, osip koji je bio jako izražen na udovima i gornjim djelovima šake, nekako više s vanjskih strana, mada ne isključivo, postojao je i po trupu, ali ne u istom obliku, na udovima su bile krupne "točke", a po trupu sitne točkice, ne toliko izražene i penjale su se do područja uha, iza ušne školjke, nisu bile guste nit ise spajale.
(e da vam barem mogu poslati fotografije)

ako je to, stvarno mi nije jasno kako i kad i gdje su se mogli zaraziti, jedini kolektiv kud su se kretali su jaslice, a nitko nikad nije čuo za "petu zaraznu" niti ima oboljelih.
iscrpljena sam više od ovog "možda, ako...." i povlačimo se sa temperaturama i osipom već sve zajedno dvadesetak dana, ako ne i koji dan više)
do kad mogu smatrati "normalnom i prihvatlijvom ovu laganu temperaturicu od 37,2-37,3 kod njega (povremenu,možda svaki drugi, treći dan)i povremeno crvenilo obraza (kod promjene sobne temerature npr)???

eto da ne duljim. mislim da sam sve bitno navela i da nisam ništa izostavila.

unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

01.02.2008. 14:00

Ovo nije ekspertiza, već pitanje - savjet. Skratite svoj upit na maksimum desetak redaka.

Sonia_mi

01.02.2008. 15:40

hm, ono što me zanima -
- kako mogu sto posto potvrdit da se radilo u B19?
- koliko dugo traju simtomi nakon nestanka osipa (crvenilo, lagana temperatura)
- da li ste se sretali sa slučajevima da izbijanju osipa od parva prethodi visoka temperatura od nekoliko dana jer na taj podatak nigdje nisam naići?
- da li dijete od 2god i 3mj može oboljeti od parva (pitam jer je u ped. leksikonu navedeno da oboljevaju djeca od 5-14god)
- možemo li na temelju nereagiranja na cjepivo protiv alerg., alergijsku reakciju potpuno isključiti u ovom slučjau
- da li bi na temelju opisanog posumnjali na nešto drugo, treće...??

hvala happy

Sonia_mi

01.02.2008. 15:40

jesam odužila, priznajem blunk
ali sam samo htjela da dobijete kompletnan uvid u stanje.

Darko Richter, dr. med.

01.02.2008. 22:05

Ne čitam ono prije, odgovaram samo na ova pitanja, izolirano:

- kako mogu sto posto potvrdit da se radilo u B19? SEROLOGIJA.
- koliko dugo traju simtomi nakon nestanka osipa (crvenilo, lagana temperatura). CRVENILO JE OSIP, PA ONDA BOLEST NIJE NI PROŠLA. OBIČNO TRAJE DO 10 DANA, ALI SE OSIP MOŽE VRAĆATI JOŠ PAR TJEDANA.
- da li ste se sretali sa slučajevima da izbijanju osipa od parva prethodi visoka temperatura od nekoliko dana jer na taj podatak nigdje nisam naići? NE. AKO JE BILA VISOKA TEMPERATURA, U INAČE ZDRAVOG DJETETA, ONDA NEĆE BITI OD PARVOVIRUSA.
- da li dijete od 2god i 3mj može oboljeti od parva (pitam jer je u ped. leksikonu navedeno da oboljevaju djeca od 5-14god) MOŽE.
- možemo li na temelju nereagiranja na cjepivo protiv alerg., alergijsku reakciju potpuno isključiti u ovom slučjaju. OVO NIŠTA NE RAZUMIJEM: ŠTO JE NEREAGIRANJA, ŠTO JE CJEPIVO PROTIV ALERGIJE, I ZAŠTO U SVE UPETLJAVATE ALERGIJU.
- da li bi na temelju opisanog posumnjali na nešto drugo, treće...?? NISAM I NEĆU PROČITATI VAŠ PRVI POST. MOŽETE ME PONOVNO PITATI NEŠTO SUVISLO I KRATKO.

Sonia_mi

02.02.2008. 10:45

ne treba, hvala.
dobila sam željene odgovore i smjernice.