Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


gripa ili ....?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Minajas

02.02.2008. 17:50

Pred 5 dana dijete dobiva temperaturu 38,7. Odlazimo liječniku, on dijagnosticira upalu grla - bez vađenja krvi i uzimanja brisa - i prepisuje silapen sirup i preporučuje dosta tekućine. Temperatura je 3 dana preko 38, jučer pada na 37,4. Uz bol u grlu (no ne prejaku) djetetu curi nos (žuto-zeleni sekret). No jutros, dijete počinje intenzivno kašljati (svakih 2 minute). Temperatura se ponovno poslijepodne penje na 38,7.
Budući da su sve upale grla prolazile nakon 2-3 dana silapena (svi simptomi, no sirup se nastavio davati prema uputama), sada smo zbunjeni i iskreno uplašeni.
Inhaliramo dijete, kapamo nos, dajemo tekućinu, trebamo li se javiti deržurnim liječnicima?
Pročitali smo da gripa ima sličan tijek.

Darko Richter, dr. med.

03.02.2008. 10:35

Angina je uvijek klinička dijagnoza, i suprotno svojem uvjerenju koje manifestirate riječima "bez uzimanja brisa i bez vađenja krvi", iz tog brisa i bilo kojeg krvnog nalaza ne može se postaviti dijagnoza angine; može se samo dijagnositčki rafinirati, ali se nikako ne može postaviti. Dakle, imao je anginu, jer je tako dijagnosticirao njegov dokotr, i prizdravio, a onda se desila jedna od tri stvari: ili je prerano počeo divljati i dobio rekrudescencu iste bolesti, ili je dobio superinfekciju nekom novom klicom na istom terenu, ili je dobio novu bolest, npr. uhvatio novu virozu. Najvjerojatnije je prerano počeo divljati, i u tom divljanju stigao u neko društvo u kojem mu je netko dodao novu klicu. Ne znam zašto ga inhalirate, i zašto mu kapate nos. Nos se ispuhuje u maramicu.
A možda je sve bilo drugačije.
Najprije je dobio je temperaturu, i, da niste u roku u roku kraćem od 12 h bili u svojoj ambulatni, već svojem djetetu dali ono što pristoji roditeljima, tj. vrijeme i pažnju, a uz to nešto za temperaturu, više popiti i mirovati u krevetu, taj infekt bi vjerojatno bio prošao i bez Silapena, a vi biste sigurno bili više motivirani da ne krene odmah divljati, jer biste itekako bili svjesni da bi vam time mogao pokvariti trud i vrijeme uloženo u njegovo liječenje, da ne govorimo da bi i sebi naškodio, bez obzira što kao dijete toga nije svjestan. Da je iza toga odjednom dobio novu temperaturu, rekao bih vam da svakako odete na pregled liječniku i pomislio bih na nedoliječenu anginu ili bakterijsku superinfekciju, i tada bih skoro sigurno optirao za antibiotik. Ovako, nemam pojma, a ne znam niti da li želim imati pojma, jer, kao što često govorim, medicina je produkt i liječnika i pacijenta. Liječnik jednostavno ne može krpati sve gluposti koje rade pacijenti, svu nebrigu za sebe, a koju svaljuju na njega, itd., itd. Ovako vam odgovaram zato jer je opis vašeg slučaja više nego tipičan za naše prilike sada i ovdje, vidim to iz dana u dan, hrpimice. Osjećam se poniženim kao stručnjak, kada mi slučajevi poput ovoga, naviru na vrata, i onda se od mene očekuje neko zanstveno rješenje u obliku čarbonog štapića za potrebe roditelja i njihovog konfora.
Ako slučajno ono što sam napisao iza rečenica "A možda je sve bilo drugačije .... " ne odgovara vašem konkretnom slučaju, jer i to je moguće, onda vas molim da se ne uvrijedite, i ostatak teksta shvatite kao neko opće razmišljanje za podijeliti s onima koji ovo čitaju i mogu shvatiti..