Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


penicilin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Amra

14.12.2002. 15:27

Imam sina od godinu dana. Do sada je imao četiri upale srednjeg uha. Posljednja je u toku. treći put prima pencilinske inekcije. Kada sam ga vodila na treću inekciju, ljekar je pregledao uho i rekao da nema poboljšanja. Da li je moguće da je postao rezistentan? I prošli put kada je primao inekcije radi gnojne angine, nije reagovao. Šta mislite o ovako čestim upalama uha?
Jedan ljekar mi je savjetovao da snimim djetetu glavu, radi neke infekcije na mekanoj kosti, ako sam dobro razumjela ...
Drugi ljekar mi je nakon zadnjeg pregleda rekao da je moguća pojava trećeg krajnika zbog kojeg su tako česte i teške upale. Takođe da trebam djetetu uraditi bris na neku bakteriju koju pencilin ne liječi, nešto kao HEAMOPHYLINIS INFLUENZAE B., za koju postoji vakcina i da se ona otriva na standardnim pretragama.
Još nešto, da li je potrebno da snimim djetetu glavu nakon ove infekcije, da li je eventualna normalna sedimentacija dovoljan podatak
???
Molim vaše mišljenje o ovom slučaju. Hvala.

Dr. Darko Richter

14.12.2002. 22:46

Ako mu je sedimentacija normalna, onda ili ima virusnu upalu srednjeg uha, ili nama upale srednjeg uha. U oba slučaja terapija se ne sastoji od antibiotika. Inače, recimo da je točno da je do sada imao čak 4 upale srednjeg uha, bez obzira da li su bile virusne ili bakterijske: treba nešto poduzeti. Prvo je pogledati treći krajnik ili tzv. adenoidne vegetacije, i, ako su povećane, dati ih kirurški odstraniti. Ako nisu povećane ili ako se i nakon operacije ništa ne promijeni (a što je moguće jer treći krajnik ako je i povećan, ne mora biti smetnjom za srednje uho), valja djetetu ugraditi tzv. ventilacijske cjevčice koje se umeću kroz bubnjić. Naime, misli se da je problem kod stalnih upala srednjeg uha u tome što se taj prostor u kojemu se normalno nalazi zrak, ne ventilira dovoljno. Svakako treba učiniti obrisak nazofarinksa i dijete liječiti prema nalazu bakterije (ako se nađe), a također je uputno dijete cijepiti i protiv hemofiLusa b (cjepivo HIBERIX, ActHib, itd.), jer je i on, uz češćeg pneumokoka, važan bakterijski uzročnik upala srednjeg uha. Još nešto: među najčešćim bakterijskim uzročnicima upale srednjeg uha su razni sojevi pneumokoka, a jedan njihov broj postao je rezistentan na penicilin. Stoga je važno u ovom času uzeti taj obrisak nazofarinksa i utvrditi da li sadrži hemofilusa ili pneumokoka, te antibiogramom ustanoviti osjetljivost prema penicilinu.