Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dyscrania


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elisa

13.12.2002. 23:11

Moj sin ima 22 mjeseca, a rodjen je sa 3810 g. / 50 cm,OG 35/33 cm, apgar 9. Rodjen je sa malom "izbocinom" na celu, te nas je pedijatrica uputila neuropedijatru na ultrazvuk glave. Njegova dijagnoza je bila:
dyscrania (sinostosis sagitalis praemat.)Lat komore simetricne uredne ehogenosti.U mozdanom parenhimu eho nalaz se doima u f.gc.OG 39 cm
Ovaj nalaz je radjen u 42 danu po rodjenju.
Ta "izbocina" na celu je sada vec puno manja, kako moj sin raste,ali je jos uvijek primjetna.
Prije par dana moj sin je pao i udario bas tim dijelom cela o pod-pojavila se modrica, ali nikakvih drugih simptoma koji bi ukazivali na potres mozga nije bilo-on se ponasa sasvim normalno.Medjutim pedijatrica smatra da bih ga trebala ponovo voditi na snimanje glavice.
Interesuje me:
1. Mozete li mi objasniti kakva je to, ustvari, dijagnoza neuropedijatra-o cemu se radi?
2. Hoce li ta "izbcina" na celu mog sina sama od sebe nestati?
3.Da li zaista trebamo ponovo raditi snimke glave (rendgenske)?
Napominjem jos da je na sam dan poroda radjen ultrazvuk i da je glavica djeteta bila pravilnog okruglog oblika.
Unaprijed zahvalna.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

15.12.2002. 08:38

Cijenjena gospođo, sinostoza označava primarno prerano sraštavanje jedne ili više sutura. Izraz "primarni" označava da je uzrok u kostima lubanje, a ne u njenom sadržaju. Ovisno o suturi koja je prerano srasla javljaju se različiti oblici glave. Kraniosinostoza nastaje u ranom embrionalnom razvoju,moguće pod utjecajem gena, a ponekad i pod utjecajem vanjskih faktora među kojima je (prema današnjim saznanjima) pušenje najznačajniji. Neke sinostoze ne dovode do smetnji u razvoju mozga, a uzrokuju "tek kozmetski defekt". Međutim, općenito uzevši, važno je ovu promjenu dijagnosticirati i pratiti i/ili odgovarajuće postupiti što ranije. Stoga Vam je moj savjet - otiđite kod neuropedijatra koji će pratiti dijete i ujedno odgovoriti na sva Vaša pitanja. Mnogo pozdrava i svako dobro.