Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

BUBA

11.02.2002. 13:16

Moje dijete ima dvije godine.Već od trećeg mjeseca su počeli da se javljaju problemi. To se ogledalo u grčenju mišića ruku i nogu ,crvenilo lica i krivljenjem glave na jednu stranu.ti napadi traju kratko i do godine dana su se javljali na svako mjesecipo do dva mjeseca . Sada se javljaju rjedje na razmak od četiri do pet mjeseci i mnogo su blaži.Djete smoi vodili kod neurologa ,radili EEg koji je u redu,ultrazvuk glave koji je u redu.Jedan doktor nam je dao dijagnozu tetanija. djete je veoma napredno kako fizički tako i mentalno.šta da radimo?

prof dr sc Ana Votava-Raić

11.02.2002. 20:15

Cijenjena gospođo, nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje na zadovoljavajući način. U obzir dolazi cijeli niz smetnji, pa mislim da bi trebalo izvršiti kliničko-laboratorijsku obradu (širu od one temeljne neurološke), ambulantno ili na nekom pedijatrijskom odjelu i to usprkos činjenici da je simptom sve rjeđi. Stoga bi bilo potrebno ponovno porazgovarati s Vašim pedijatrom. Mnogo pozdrava !

buba

12.02.2002. 11:34

Draga doktorka Ana . U petom mjesecu smo bili u bolnici na detaljnoj pretragi kada su uradjeni i labaratijski nalazi koji su bili u redu. Takodje smo mi privatno uradili ultrazvuk svih unutrasnjih organa koji je takodje bio u redu. takodje vam nisam napomenula da djete na lijevoj strani vrata ima malu kvrzicu za koju je doktor smatrao da je torticolis. Da li je moguce da smetnje poticu od toga. Sta vi mislite da li su to stvarno siptomi tetanije i kako je lijeciti.Unaprijed zahvalna.

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.02.2002. 22:13

Draga gospođo Buba, torticolis nije uzrok djetetovih smetnji (nadam se da je do sada izliječen). Što se tiče Vašeg drugog pitanja - moguće je da se radilo (ili još uvijek radi) o nekom obliku tetanije. U terapijskom postupku razlikuje se suzbijanje napadaja uz spriječavanje idućeg napadaja (što se obično postiže nekim sedativom) od liječenja uzroka koji je u ovom slučaju nepoznat. Doista mi je žao što Vam ne mogu odgovoriti na način na koji bi Vi to željeli. Mogu Vas jedino još jednom pokušati umiriti - utješne su činjenice: dobro stanje djeteta, uredni nalazi izvršenih pretraga i sve rjeđa opisana pojava. Još Vam jednom šaljem dobre želje i pozdrave !

buba

14.02.2002. 12:09

Draga doktorka Ana nadam se da vam ne oduzimam puno vremena sa mojim pisanjem .Javljam vam se po treći put prije svega da se zahvalim na vašim brzim odgovorima i načinu sa kojim ste pokušali da ublažiti strah jedne majke.Želim vam postaviti samo još jedno pitanje da li misliti da će ovaj problem vremenom izaći i da li to treba prepustiti (s obzirom da smo uradili tolike testove)slučaju.Unaprijed zahvalna.Puno pozdrava iz Crne Gore.

prof dr sc Ana Votava-Raić

15.02.2002. 19:15

Draga gospođo Buba, kada je dijete u pitanju, ništa ne treba prepustiti slučaju, usprkos tome što je priroda gotovo uvijek "na strani djeteta". Stoga, uživajte u Vašem djetetu, bavite se s njim što više, ali ga vodite na redovite kontrolne preglede i naravno - odmah - ako primjetite bilo kakve promjene. Želim Vam mnogo sreće !