Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zar opet?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

13.02.2002. 08:46

Imam djevojcicu od trinaest mjeseci. Dojila sam je punu godinu dana a prvih punih sest mjeseci je bila samo na "siki". Sve do sedmog mjeseca bila je zdrava, osim grčeva. Onda je počelo ... Prehlada za prehladom. Počne sa curenjem nosa, prvo samo voda pa sve gušče. Proces bi trajao oko sedam dana. Borili smo se sa pumpicama i "aqva maris" sprejom. U rjeđim razmacima davali smo joj razblažene benil kapi da bi mogla jesti ili spavati. Najčešće nije imala temperaturu. Sljedeća faza bi bila upala grla i uha. Davali smo antibiotik, PENBRITIN, BAKTRIM, CEPOREX. U zadnje vrijeme joj samoinicijativno ne dajem antibiotik jer me prosto strah od toga. Borimo se sa kapima. U uši joj s vremena na vrijeme kapam OTOL, u toku noći jer mi se čini da se budi radi žigova. Od 15. prošlog mjeseca bila je svega 10-ak dana "čista".
Otorinolaringolog mi je rekao da dijete ima specifičnu konstituciju i da joj se, kako sam ja shvatila, upali ždrijelo a zatim pređe na uši, da zaboravim vrtić, bazene i da će to trajati par godina.
Molim vas da me posavjetujete u vezi sa antibioticima te poboljšanjem imuniteta. Da li negdje griješim? Curuca ne ide u vrtić a stalno "kupi" viruse. Zaboravila sam napisati da smo nakon druge- treće prehlade obje dale bris grlo/nos i ona je bila OK a ja sam imala stafilokoku otpornu na penciline. Zbog dojenja sam odgađala antibiotike. Da li trebamo ponoviti bris? Da li joj je sluh u opasnosti? Uši još nijednom nisu "procurile"?
Još samo da kažem da sam ja od malena "kuburila" sa grlom, krajnicima, sinusima a da joj otac ima alergijsku astmu. Može li početni uzrok biti alergija?
Izvinjavam se na opširnosti, mnogo vam hvala.
Pozdravi iz Sarajeva.

Dr. Darko Richter

14.02.2002. 21:46

Dijete dobi vaše kćeri uobičajeno ima do 6 infekcija, uglavnom virusnih, gornjeg dišnog sustava, godišnje. I to vas ne bi trebalo zabrinjavati, osim ako svaki puta nema znakova posebne težine: temperaturu preko 39,5 stupnjeva C, usporednu upalu srednjeg uha, klonulost, povraćanje i sl. Ne bih se složio s otorinolaringologom da se radi o "specifičnoj konstituciji", prije no što bih dijete dobro pregledao i učinio neke pretrage imunosti. S obzirom da se radi o ženskom djetetu, neki teži poremećaji imunosti su isključeni (pogađaju samo mušku djecu), ali ne i eventualni prolazni i blaži: npr., koliki su joj gamaglobulini (antitijela)? da li je dobro podnijela dosadašnja cjepiva i da li je na njih odreagirala stvaranjem odgovarajućih antitijela? je li alergična i da li se smetnje javljaju i bez znakova infekcije (temperatura)? Protivno općem uvjerenju (i među samim liječnicima) alergične smetnje gornjeg dišnog trakta nisu isključene u dobi malog djeteta; npr. i dojenče i malo dijete može imati alergični rinitis. Usporedne upale srednjeg uha često su posljedica slabe komunikacije srednjeg uha i stražnjeg dijela nosa, postojanja tzv. trećeg krajnika u tom području ili iskrivljene nosne pregrade. To bi trebao uočiti otorinolaringolog i predložiti vam liječenje, koje je nerijetko kirurško.