Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pitanje za dr Richter


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MrM

13.01.2013. 17:00

Poštovani,

imam kćer od 4,5 mjeseca i od rođenja ima vrlo eksplozivne stolice i jako se muči dok ne isprazni crijeva pri čemu se dosta napreže, stenje i plače. To joj smeta i za spavanje. Na analnom otvoru ima i nekoliko fisura. Dijete je isključivo dojeno s dodatkom legofer sirupa u zadnjih tri dana

Naša pedijatrica tvrdi da je ona premala da bi je to bolilo i da ona zapravo nema problema sa stolicom, fisure je vidjela i rekla da za to nema šta propisati.

Inače, stolica je žute boje, prilično sluzava, ponekad zrnasta, najčešće ne.

Zanima me postoji li išta čime bih joj mogla olakšati? Možda probiotske kapi? Te mogu li nečime mazati analni otvor kako bi fisure zarasle? Što se tiče moje prehrane, nisam uspjela naći poveznicu između njenih tegoba i određenih namirnica.

Hvala i srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2013. 13:00

Pokušat ću Vam pomoći, dr Richter više ne odgovara na pitanja ovdje na forumu. Što se tiče mogućnosti da dojenče osjeti bolove se ne slažem s datom ocjenom, što je dijete mlađe i nezrelije je osjet boli veći. Pokušajte prati čmar čajem od kadaulje i mažite ga Bepanthen-plus kremom. Ukoliko postoji značajnije crvenilo čmara tada će trebati i nešto dodatno (krema protiv gljivica, antibiotska krema ili/i kraće vrijeme kortikosteroidna krema). Iz prehrane pokušajte izbaciti mlijeko i mliječne proizvode, pažljivo čitajte deklaracije svih proizvoda koje konzumirate jer mlijeka u prahu ima u puno proizvoda (uključujući i salamu, paštetiu, kekse, kruh i sl). Pričekajte 3 tjedna kako bi mogli procijeniti imali koristi od toga. U međuvremnu uzimajte tablete šumećeg kalcija (3x300 mg ili 2x 500 mg). Ako se nastave ovakve stolice preporučam pregled pedijatrijskog gatroenterologa.

MrM

21.01.2013. 12:45

Poštovani,

hvala vam puno na odgovoru. Već sam pokušala izbaciti mliječne proizvode, ali nisam pazila na prisutnost u kruhu i slično, tako da ću pokušati ponovo.

Molila bih vas odgovor na još jedno pitanje. Naime, kćer mi je jako loše reagirala na legofer sirup, imala je strašne grčeve i proljev pa je pedijatrica rekla da napravimo dva dana pauze i pokušamo ponovno. Međutim, to je bilo toliko strašno da se bojim opet kretati s time,a u međuvremenu sam počela davati probiotske kapi u nadi da će imati pozitivan utjecaj na njenu probavu općenito.
Zanima me da li ste vi čuli za Aktiferrin kapi i da li biste ih preporučili?

Hvala vam najljepša.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2013. 10:45

Pokušajte ponovno sa Legoferom, a ako ga ne podnosi tada pokušajte Ferrum Lek. tek nakon toga možete pokušati s Actiferrinom.

Maja_1993

30.11.2023. 11:00

Poštovani doktore,

Sinu od 5 godina test alergije iz krvi pokazao je visok stupanj alegije na prašinšku grinju (nalaz krvi od svibnja 2023., rezultat >100, IGE 788.)
Šesti razred alergije. Zatim opet u kolovozu 2023. isti rezultat na prašinsku grinju >100, IGE 789. Spada u šesti razred alergije.
U svibnju 2022. nije bio toliki rezultat, odnosno nije bilo značajno, rekla je pedijatrica.
Upućen je u pulmologa u kolovozu ove godine, nije dobio nekakvu terapiju, kontrola je za 2 mjeseca. Rečeno nam da je redovito mu čistimo nos i u slučaju virusa i opstrukcija, da ga inhaliramo prema preporuci pedijatra, većinom to bude pulmicort 1 ml i 3 ml fiziološke otopine.
Po potrebi ventolin.
Uradili smo bris nosa na eozinofile, nađeni brojni eozinifili u sluznici nosa. Pregled otorinolaringologa je isto obavljen, dobio je dymsta sprej 2 potiska na dan. Međutim nema neke promjene, i dalje ima opstrukcije kod virusa ili alergijskog uzroka.
Što se tiče alergije na grinju, maknuli smo sve tepihe i zavjese davno, jedino što su u kući ovo proljeće bili radovi i nadogradnja pa ne znam ima li to veze s alergijom, u smislu da mu se zato pogoršalo od prošle godine (2022.)

Molila bih Vaše stručno mišljenje.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2023. 11:35

Učinili ste sve što je potrebno. Vjerojatno će još neko vrijeme potrajati pojava bronhoopstrukcija u sklopu akutnih virusnih infekcija. Za očekivati je da će kroz koju godinu to prestati. Možete razgovarati s pulmologom o mogućnosti uvođenja zaštite inhalacijskim kortikosteroidom (Flixotide) i/ili montelukastom (Melarth, Singulair).