Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tina

13.02.2005. 23:45

postovani doktore
imam smo jedno kratko pitanj tj dva da li uz bronhitis obavezno ide temperatura i po cemu se bronhiolitis razlikouje od bronhitisa(ako me mozete uputiti na neku adressu na internetu gdje bi mogla nesto vise saznati o tome)
unaprijed zahvaljujem

Dr. Darko Richter

14.02.2005. 14:36

Uz bronhitis nikako nije obvezatno imati temperaturu, ali, ako je tu, obično znači infekciju, a ne, npr. alergiju, iako katkada može postojati alergijska podloga i na tome još infekcija s temperaturom.
Bronhitis je upala većih bronha, a bronhiolitis onih najmanjih u najmanje djece, tj. dojenčadi i male djece do 2 g. starosti, koja je obično teža nego kasnije, jer su bronhi manji i uži i brže se upalom začepe. Idite na www.google.com i sasvim će vam biti dovoljno da pogledate jednu od prve tri pronađene adrese.

anita1306

24.06.2012. 15:30

Poštovani !

Imam dječaka od 3,5 mj. i s mjesec dana je dobio bronhiolitis. Rađen mu je bris nosa gdje je bio dosta pozitivan na RSV virus. Zapravo smo svi doma kolektivno bili bolesni pa je na kraju sve prešlo i na mlađe dijete. Bili smo u Zaraznoj tjedan dana gdje je je dobivao inhalacije fiziološkom i čistili su ga aspiratorom. Nije dobivao kisik, nije bilo potrebe. Nakon što smo pušteni doma nakon manje od mj. dana opet čujem da u nosiću ima šlajma, odmah sam krenula sa aspiracijama i inhalacijama...sve kako su radili i u bolnici. Doktorica nam je prepisala "Amoxsicilin " , kupili smo babyhaler i prvi dan inhalirali svakih 6 sati po jedan potisak, pa drugi dan svakih 8 i tako smo svaki dan smanjivali. Uz to sam davala i bisolvon od kojeg i nije baš kašljao. NIje imao temp. Nakon tjedan dana je bio puno bolje, rađen bris nosa na bakterije gdje je nalaz bio uredan, vanjski bris nosa je bio. I eto, nije prošlo valjda ni tjedan dana opet se čuje kada diše, produktivno kašlje, temp. nema. Previše mi je da beba od samo 3 mj. već tri puta vodi borbu sa bronhiolitisom. Tek što prođe evo ga natrag. Zanima me da li je moguće da još uvijek vuče onaj RSV virus koji mu otežava potpuno lječenje? Koje je vaše mišljenje, da li je moguće da je alergija i da li se ikako možemo naručiti kod vas na pregled? Nije da ne vjerujem svojoj doktorici ali opet...voljela bih da ga ipak pregleda stručnjak, ne znam. Negdje sam pročitala da je bronhitis i nasljedna bolest, ne znam jel stvarno je, ja također patim od bronhitisa od rođenja.
I molim vas, probajte me ne popljuvati radi mojih pitanja koji su vama sigurno blesava, ja sam ipak laik i samo sam očajna više. Prvi put se s ovim susrećem budući da stariji nema tih problma. Hvala na utrošenom vremenu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.06.2012. 22:50

Bronhiolitis uzrokovan RSV infekcijom oštećuje sluznicu dišnih puteva duže vremena (ponekad i 3-4 godine). Takva sluznica je hiperreaktivna - kod svake nove infekcije ona prekomjerno naotekne i javlja se fićukanje i kašalj. Tada je potrebno davati Ventolin. Inhalirajte fiziološkom otopinom ili još bolje hipertoničnom otopinom Marimer-a ili Sterimara. Kasnije se može uvesti zaštita lijekom koji se zove montelukast (melarth, singulair) koji bi trebali spriječiti ovakvu rekciju sluznice. Nažalost, idućih par mjeseci ću biti na bolovanju...

anamarija30

22.11.2023. 10:15

Pozdrav. Naime curica 2 godine skoro ima dijagnozu akutni bronhitis . vec 5 put ga ima u malom periodu . pocne sa curenjem nosa pa pistanjem u plucima i hroptanjem. dva puta smo bili u bolnici na kisiku i antibioticima. Sada ga opet ima i kisik joj dode na 86 te kad se zakaslje dode na 95 .Od terapije koristi ventolin svaka 4 sata 2 dana pa dva dana na 6sati itd uz to dobiva inhalacije bisolvon 0.7ml nacl i 10 kapi pulmicort 1ml na 2ml nacl svakih 12h . vise neznam od cega dobije stalno taj bronhitis na daljnju obradu nismo isle jer nas pedijatar ni ne salje ( previse osjetljiva pluca kaze) da napomenem otac mi je bio plucni bolesnik i bronhiticar ja bronhitisa nikad nisam imala . svaki savjet bi dobro dosao jer i sad ima bronhitis i pisti po cjelim plucima kad slusam iza.lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2023. 12:15

Postoje virusi koji su izrazito agresivni u ovako male djece i sluznica dišnih puteva se vrlo sporo oporavlja, katkada i godinama. Stoga svaka nova infekcija uzrokuje prekomjerni otok i sekreciju sluznice bronha što ima za posljedicu hroptanje i sipnju (fićukanje). Tako da je Vaš pedijatar u pravu. Može se razmotriti uvođenje lijeka montelukast koji bi trebao spriječiti ovakvu prekomjernu reakciju sluznice. Svakako cijepite dijete protiv gripe jer postoji veći rizik od komplikacija.

Rudica

01.12.2023. 10:20

Poštovani, moj sin od 11.5 godina ima bonhitis, radili smo novi nalaz krvi na kojem mu je CRP 2.9 (ref.vr. 0.1-2.8) sve drugo u referentnim vrijednostima osim hemoglobina koji je 154 (ref.vr. 121-145) te MCHCa koji je 353 (ref.vr. 304-346). Moje pitanje je da li ovo upućuje da je potrebno uzimati antibiotik, temperature više nema. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2023. 11:35

Prema svemu nema nikakvog opravdanja uvoditi antibiotik.