Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


PNEUMO 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Gordana

14.11.2001. 14:01

Cijenjeni,

moja djevojčica ima 3 godine. Od 9mj. starosti pa do danas stalno je prehlađena. Kao beba, lakše je podnosila prehlade, a što je starija situacija je sve kompliciranija. Ide u vrtić od navršene 2 godine. Naime, radi se o sljedećem; kako je stalno prehlađena, jede vrlo malo ili gotovo ništa. Raste, ali kilaža je i dalje 12,5 kg kao i prije godinu dana. Prehlade uglavnom završavaju upalom uha i sad kao zadnje, bronhitisom. Antibiotike dobiva 2 puta mjesečno (Amoksil, Sumamed, Augumentin, Zinat). Brisevi nosa i ždrijela uvijek su bili negativni (testiranje je izvršeno nakon terapije). Prehrana je raznovrsna, cijepljena po programu i dodatno cijepljena HIBERIX-om s 2,5 godine.
Čitajući Vaše stranice, pročitala sam da postoji cjepivo PNEUMO 23. Da više saznam o tom cjepivu pitala sam i svoju pedijatricu. Ona mi je rekla da je cjepivo isključivo za starije ljude, boležljive ili s nekim kroničnim bolestima, a da se može dati i djeci starijoj od 3 godine, ako je to baš NUŽNO.(???) Imam i mlađu djevojčicu (2g) koja isto ide u vrtić, otpornija je, ali ju starija gotovo svaki put zarazi.
Obzirom da je pneumokok jedan od glavnih krivaca (barem tako mislim jer isjedak iz nosa je gust i zelen), zanima me Vaše mišljenje o tom cjepivu, te koliko bi i da li bi ono pomoglo mom djetetu!
S poštovanjem,

Dr. Darko Richter

14.11.2001. 20:56

Dosta dobro opisujete stanje svoje djevojčice koje se nerijetko sreće u vrtićke djece. Ni najmanje ne dvojim da bi cijepljenje protiv pneumokoka bitno prorijedilo bakterijske infekcije i superinfekcije u vaše djevojčice (superinfekcije su bakterijske komplikacije prvotno virusnih infekcija). Stoga bih je svakako cijepio, nema nekih znatnijih nuspojava. Cjepivo se, inače, može dati već od navršene 2 godine života. Ipak bih vam želio napomenuti da to možda neće riješiti problem njezine stagnacije na težini - kakve ima stolice?, a tu je i prva epizoda bronhitisa - ima li u obitelji alergije? i da to treba riješiti malo temeljitijim pregledom a možda i pretragama.

gordana

21.11.2001. 12:17

Cijenjeni,

zahvaljujem na Vašem odgovoru.

U dogovoru sa svojom pedijatricom moj zadatak je nabavka cjepiva PNEUMO 23. Cjepivo nisam uspjela naći u niti jednoj ljekarni, a u Marketingu za lijekove, Dolac, rekli su mi da Pneumo 23 od "Paster"-a više ne nabavljaju nego imaju zamjensko cjepivo Pneumo PIT od "Bering"-a po cijeni od 50 DEM.

Zanima me da li je to zamjensko cjepivo ono što tražim ili, znate li Vi gdje bih mogla nabaviti Pneumo 23?

S poštovanjem,