Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


iso enzimi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nada

19.11.2001. 14:56

Molim Vas da mi odgovorite koje su normalne (referentne) vrijednosti iso enzima CPK i LDH za 20-mjesečno muško dijete?

Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Pozdrav.

prof dr sc Ana Votava-Raić

20.11.2001. 20:19

Cijenjena gospođo Nada, nije moguće posve jednostavno odgovoriti na Vaše pitanje i to zbog više razloga, od kojih ću Vam navesti samo neke: a/ referentne vrijednosti ovise o primjenjenim kemijsko-analitičkim metodama, a koje se mogu razlikovati od laboratorija do laboratorija (stoga su referentne vrijednosti obično navedene); b/ referentne se vrijednosti najčešće odnose na odraslu populaciju, dok su one za dječju dob rjeđe iskazane, to više što dječja dob nije jedinstvena, već se iz razloga jake dinamike tog životnog razdoblja, dijeli na više dobnih skupina (npr. novorođenačka dob, dojenačka dob, dob malog djeteta, dob pretškolskog djeteta…); c/ enzimi nisu uvijek strogo specifični za određeni organ; d/ referentne vrijednosti najčešće su u širokim granicama, zbog čega interpretacija nalaza nije jednostavna i nije nalik matematičkim operacijama ili očitavanju tablica; konačnoj interpretaciji nalaza doprinosi i obiteljska (postojanje bolesti u članova obitelji) i osobna anamneza (smetnje u djeteta, njihova jačina, trajanje…), klinički nalaz, rezultati dodatnih i kontrolnih pretraga, iskustvo liječnika itd.
Za Vašu informaciju: CK – Kreatin kinaza je enzim koji se nalazi u visokoj koncentraciji u srčanom mišiću i u skeletnim mišićima i u znatno manjim koncentracijama u moždanom tkivu. Njegov je nalaz u krvi najčešće povišen kod oštećenja srčanog i drugih mišića. Postoje tri izoenzima: MM ili CK3, B ili CK 1 i MB ili CK2. Skeletni mišići sadrže oznaku MM, a razina normalnog CK iznosi gotovo 100% MM izoenzima. Srčani mišić najvećim dijelom sadrži MB izoenzim. Stoga se – najkraće rečeno - povišenje izoenzima MM nalazi u oštećenju tjelesne muskulature, a izoenzima MB kod bolesti srčanog mišića /npr. infarkt/. Prema jednim podacima referentne su vrijednosti za CK u muške djece od 6 – 11 godina 56 – 185 U/l, izoenzim MM 100%. Prema drugim tablicama vrijednosti za CPK (kreatin-fosfo-kinaza) iznose 40-324 U/l.
LDH - Laktat dehidrogenaza je enzim koji se nalazi unutar stanica mnogih tjelesnih tkiva, osobito u bubrezima, srcu, mišićima, mozgu, jetri i plućima, a povišena vrijednost u krvi nalazi se u slučajevima oštećenja tih tkiva. U istom izvoru iz kojeg je uzeta vrijednost za CPK, nalazi se vrijednost za LDH (za dijete od 2 godine), a koja se kreće u granicama od 295 do 985 U/l.
Kao što vidite nije moguće precizno odgovoriti na pitanje koje neupućenoj osobi na prvi pogled izgleda kratko i jednostavno. Stoga, na samom kraju, čini mi se da imate neke dvojbe oko mišićne funkcije Vašeg djeteta, te Vam mogu samo preporučiti njegov detaljan klinički i laboratorijski pregled kod kompetentnog stručnjaka (npr. u Klinici za pedijatriju na Rebru). Srdačno Vas pozdravljam s iskrenom nadom da ćete kompliciranu interpretaciju ovih i drugih nalaza prepustiti liječniku.