Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povišena amilaza u urinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jasminka

16.02.2006. 11:24


Poštovani,

imam sina od 7 godina koji se u posljednje vrijeme žali na povremene bolove u predjelu trbuha, konkretnije ispod lijevih rebara. Inače dobro jede, ima urednu stolicu i veseli je. Liječnica nas je poslala na krvne pretrage što smo i učinili, i rezultati pretraga krvi i urina su slijedeće:
ID: 5
AST 25 U/l
ALT 13 U/l
GGT 12 U/l
AMYL 72 U/l
GLUC 5.91 mmol/l
BILI 4.93 umol/l

amilaza u urinu 508 U/L

Leukociti 6.70, Se: 4

Zanima me zbog čega je amilaza u urinu povišena, odnosno da li je potrebno napraviti još neke pretrage da se vidi pravi razlog tom povišenju. Liječnica nas je poslala da još jednom ponovimo pretragu urina.

Unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

18.02.2006. 22:24

Cijenjena gospođo, nalaz amilaze u urinu različit je od laboratorija do laboratorija i različit je u dječjoj dobi u usporedbi s odraslim organizmom. Da se zbrka još i poveća, nalaz se razlikuje u djece, ovisno o dobi djeteta. No, svi nalazi koje ste naveli mogu se smatrati u granicama normale, što ne znači da "djetetu nije ništa". U slučaju trajanja/pogoršanja smetnji nužna će biti gastroenterološka (i druga) obrada. Za sada, prema svemu sudeći, nema žurbe ni razloga za paniku. Vašem sinu želim brz nestanak simptoma, a Vas srdačno pozdravljam.

Somebody77

09.12.2019. 21:10

Poštovani,
imam 17 godina i još spadam pod pedijatriju. Nisam našla bolju temu od ove za sljedeće pitanje. Vec nekoliko godina idem gastroenterologici, ove godine u 5. mjesecu sam bila na gastroskopiji i vidljivih ostecenja nije bilo ali biopsijom su utvrdili da imam kronicni gastritis. Nedavno na kontrolnom pregledu kod gastr. mi je radila ultrazvuk te vidjela neke nepravilnosti kao da mi je debelo crijevo malo stisce jetru ali nije sigurna pa me 12.12. Narucila na ultrazvuk ponovno i rekla da izvadim nalaze seruma u krvi i urinu. Brine me to sto je amilaza 985, a treba biti manja od 400. A alanin transaminaza mi je 8, a trebao bi biti od 10 do 39. Za alanin ne pise nista znacajno osim moguceg nedostatka vitamina B6, ali brine me amilaza... spominju se upala gusterace i zausnjaci. Ja nisam imala niti temperaturu u zadnjih mjesec dana i dobro se osjecam a pise da uz zausnjake ide visoka temp i jos neki simptomi. Uzasno se bojim zausnjaka jer me odmah asocira na mogucu neplodnost sto naravno stvarno ne zelim i uzasno sam se uplasila. Moze li neko objasnjenje? Sve ostalo je u granicama normale.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Eh, sami ste krivi za svoje strahove - nije mudro postavljati dijagnozu preko Google - doktora. Zaušnjake zaboravite, pretpostavlja da ste uredno cijepljeni (trebalo bi da ste primili 2 doze ovog cjepiva). Za amilaze je teško reći da li nešto znači njihovo povećanje, prepustite to gastroenterologu - ne mora biti ništa značajno. Iskreno, najvažnije je da ste dobro i da nema bolova.