Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pravilna prehrana?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rosana

09.07.2001. 16:16

Moja 23 mjesečna cura je prilično problematična kad je jelo u pitanju. Zapravo je oduvjek bila takva, teško je prihvaćala svaku novu hranu i tehniku hranjenja koju smo uvodili.

Odbija svaku novu hranu koju joj ponudim, ne želi niti probati. Jednostavno ne voli povrće i meso i jedini način da to pojede je da joj skuham razno povrće u obliku variva i dobro izmiksam s mesom u homogenu, polutekuću kašu. A i to ide teško, moram je hraniti i zabavljati tako da nije ni svjesna da jede. Ako joj ponudim krutu hranu u komadićima jednostavno odbija jesti (gristi). Ali jako dobro zna gristi kikiriki, pommes frites, tjesteninu (bez umaka), tako da nije problem u tehnici nego jednostavno u njezinom kapricu. Ne voli čak ni slatkiše.

Pri tom odbija jesti sama, sve osim grickalica i Monte-a, a i to pojede najviše žlicu-dvije i očekuje od mene da je poslužim. Pokušala sam je ostaviti gladnu, no nije pomoglo. Bilo je još i gore, svi smo bili nervozni, ali ona nije popustila.

Ja sam u dilemi: da li inzistirati na krutoj hrani i pravilnom hranjenju i poticati je da sama jede ili joj ponuditi raznovrsne namirnice u kašastom obliku? Za sada kombiniram.

Nije mršavica (cca 13kg, 88 cm) i dobrog je zdravlja i zubići su joj zdravi. Pokušala sam doskočiti joj raznim igrama i trikovima, ali ona se ne da. Kako da je nagovorim da jede krutu hranu?

Lijep pozdrav

Rosana

prof dr sc Ana Votava-Raić

09.09.2001. 20:49

Cijenjena gospođo, iako (iz objektivnih razloga) zaista jako kasnim s odgovorom , vjerujem da se, nažalost, “Vaša situacija” nije promijenila. Problem koji iznosite vrlo raširena i pedijatriji dugo znana pojava koja je usprkos tome i nadalje teško rješiva.
Uvjerena sam da je Vaše dijete zdravo i željno “predstava” što ste i sami napomenuli. Nemojte, međutim, zaboraviti da napori te vrsti kao i stalno udovoljavanje kapricioznom apetitu mogu znatno pogoršati situaciju, stvarajući sve dublji začarani krug poteškoća iz kojih je vrlo teško izići.
U neke djece od pomoći može biti jedenje u društvu druge djece uz stvaranje pozitivnog nadmetanja kod “savladavanja” obroka, dok kod drugih pomaže jedino vrijeme donoseći sve veće i veće utjecaje okoline i polagano sazrijevanje. Od pomoći može biti i promjena sredine; dolazak u nepoznatu okolicu obično donosi i potrebu za brzim snalaženjem i stjecanje novih navika.
Dozvolite mi, međutim, kratku primjedbu na Vašu opasku da dijete “uredno jede kikiriki…”. Ta je vrsta hrane ( i njoj slična, kao npr. orasi, lješnjaci…) za dob Vašeg djeteta nedopustiva zbog uvijek prisutne opasnosti od dospijeća kikirikija ili njegovovih krhotina u dišni sustav, što je redovito teška komplikacija koja zahtijeva hitnu intervenciju.
Želim Vam mnogo sreće i uspjeha i što manje “gubitka živaca”. Imajte na umu da vrijeme “radi “ za Vas.