Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


predpubertet?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hana

03.06.2002. 13:10

Mojoj djevojčici će uskoro 9 godina. Visoka je cca 138 cm a teška 33-34 kg. U zadnje vrijeme počela je češće i više jesti, što je dovelo do debljanja, tako da nisma sigurna da li su joj počele rasti grudi ili je to salo. Dlačice iznad usnice postale su izražajnije ( iako su i prije bile vidljive ), nešto manje po rukama i nogama.
Da li je to možda povezano sa " viškom kila " ili možda predpubertetom? Bojim se da nije u pitanju kakav hormonalni poremećaj, jer sam i sama imala sličnih problema ( debljanje, dlakavost, neuredne menstruacije i sl. ).
Molim za savijet.
Hvala

Mama Hana

prof dr sc Ana Votava-Raić

03.06.2002. 21:16

Štovana gospođo Hana, u pedijatriji poznajemo periode tzv. punoće i izduživanja. Prema svemu Vaša se kćerka nalazi u vremenu tzv. druge punoće ("turgor secundus"blunk koje se javlja u periodu od 7. do 11. godine. Nakon toga slijedi drugo izduživanje ("proceritas secunda"blunk koje se poklapa s periodom puberteta u kojem se zbivaju izraženije hormonske promjene. Naravno od ovih "okvira" dobiveih na temelju statističke obrade velikih brojeva ima i odstupanja. No, ukoliko knjižki podaci ne mogu umiririti Vašu zabrinutost i/ili ako postoji i obiteljsko opterećenje nekim poremećajem, možete se savjetovati i s pedijatrijskim endokrinologom (npr. u Zagrebu, na Rebru: 01 23 88 888). Mnogo pozdrava.