Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pri hvatu palac zarobljen u šaci...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noemi2010

06.11.2010. 22:50

Doktore,

Imam djete staro skoro 8 mj. inače idemo na vježbice jedan put tjedno zbog pojačanog tonusa u ručicama koji je sada više manje ok... malena puže, ima sitnih nedostataka niže zdjelica, ruke dok puže, odnosno šakice idu prema unutra i to ispravljamo.. međutim, lijevu šaku i dalje povremeno stiska, više nego desnu sa tim palcem unutra, a najviše me kopka koliko se može odraziti na kasniju finu motoriku to što joj sada ostane taj palac unutra kad hvata... ja se trudim pazit na to ali taj lijevi palčić opet po svome...

Darko Richter, dr. med.

07.11.2010. 04:10

Da li je dijete bolesno?

noemi2010

08.11.2010. 12:35

UZV mozga je pokazao neka lagana odstupanja ali kako mi je rečeno širim granicama normale.. međutim pojačan tonus u rukama i izvijanje je bilo prisutno od rođenja, dijagnoza hipertonus. Tonus više nije pojačan, izvijanje minimalno prisutno dok spava onako zna zabacit glavicu. Međutim palac lijeve ruke i dalje je unutra i to naročito smeta kod hvatanja. Idemo na vježbice jedan put tjedno i ja radim s njom doma. Međutim dijete će sada 8 mj. pa me malo čudi da to nikako da iziđe van? Da li imate mišljenje o tome?

Darko Richter, dr. med.

08.11.2010. 23:00

Nemam.
Ponovno pitam: da li je dijete bolesno, ili ste svi vi tamo s druge strane u nedoumicama, koje međusobno pojačavate: vi, navudreni čitanjem koječega, fizijatrica, zabrinuta ...., drica primarne zaštite, ... neonatolog-ultrasoničar ... .

noemi2010

09.11.2010. 09:40

Pa iskreno na pitanje da li je dijete bolesno neznam odgovor kad malo razmislim to i jest ono što me interesira. Gdje god da sam je vodila do sada, neuropedijatar, pedijatar, fizijatar kažu ma izić će to, po njihovim procjenama i trebalo je izić ali nije. Cijeli zglobić tog palca je prema unutra, gledano odozgor ručici vide se 4 prsta, malo mi to čudno izgleda...

Darko Richter, dr. med.

09.11.2010. 14:50

Kad je taj palac tako uporan, ja bih pomislio na neki ortopedski problem.
A, u biti, mislim da pogled treba usmjeriti u prirodne ljepote ove blage jeseni, itd.

noemi2010

10.11.2010. 15:15

Doktore još jednu stvar nisam naglasila kad je riječ općenito o toj lijevoj ruci, rjeđe je koristi od desne, na desnoj se razvija pincetni i s njoj preferira uzimat igračke a lijevom baš kad joj stisnem desnu onda ide uzet.

Darko Richter, dr. med.

10.11.2010. 18:40

Ovo sigurno nije još sve čega se niste sjetili.

noemi2010

10.11.2010. 20:25

Pa ovako uz dijagnozu hipertonus je od početka imala i lijevostranu asimetriju, cijelo tijelo joj je bilo nageto na jednu stranu, ali s vremenom se to ispravilo, ručice su bile dosta pokočene, baš sam ih razgibavala dosta, kasno je počela hvatat s skoro 4mj. nikad nije gledala svoje ruke ko druga djeca baš me to brinulo.. Uglavnom sada joj ruke nisu pokočene, normalno ih dignem prema gore. Također od početka uvijek prvo radi sve na jednu stranu a tek onda na drugu (lijevu). Kako se počela prvo posjedat iz četveronžnog na lijevu i hvatat sa desnom, ta desna je vjerojatno i s tim razlogom naprednija ruka, oslanjala se stalno na lijevu koja je bila otvorena ali sa palcem skrivenim. Kad sam je vodila nedavno na vježbe rečeno mi je da je vjerojatno u ramenu stvar pa sad vježbam rame tako da ga guram nazad. Kao nikad nije provblem u palcu kao palcu da je problem negdje gore. Ona prebaciva igračke iz ruke u ruku i to, ali preferira desnu ruku, tipa ja joj dam u lijevu ona odma otme desnom... Vrti igračku i promatra u obje ruke. Zadnje dane joj iskomam sitno kruha da ga hvata i jede, to radi sa desnom jer vidim da kad pokuša sa lijevom teško joj je, pa se prebaci na desnu s njome ide bolje. Lijevoj baš šteka razvoj te fine i vidim da ne konta palac te ruke. Dok desni palac vadi van i unutra onako kao da ga osjeti i primjeti. Kome se god obratim po savjet kažu mi samo vi vježbajte i dalje. Ali razvoj grube motorike je njoj odličan već se diže na noge a nema ni 8 mj. puže od 6 mj. posjeda se iz četveronožnog sa 5 mj. sa leđa se ne posjeda niti je učim tomu.
Ima još jedna stvar neznam koliko je bitna , sa to je da ne govori ono da da, ba ba... viče većinom aaaa, kad je nešto uzbuđena... ne zna pljeskati ni mahati... Valjda sam sve rekla...

natasa1984

12.05.2011. 13:40

Poštovani,

Imam dječaka staroga 8 i pol mjeseci. Sa 3 mjeseca starosti dijagnosticiran mu je distoni sindrom. Idemo stalno na vježbe. Sa 6 mjeseci dijete vojnički puza da bi sa 8 mjeseci počeo puzati sa malo širim raskorakom u puzanju i dok puže jednu šakicu drži otvorenu a drugu ili zatvorenu ili poluzatvorenu. Počeo se također dizati i hodati držeći se za namještaj. Na zadnjoj kontroli fizijatrica mi je rekla da to što je on naučio puzati ne znači da je zdrav s obzirom da još šakice ima zatvorene i ponekad palac u šaci te da ako nebudemo više vježbali da oni neće odgovarati ako s djetetom nešto nebude valjalo. Molim Vas da mi odgovorite što nemože valjati ako dijete ima palac u šaci i šakice ponekad poluzatvorene i zatvorene?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

13.05.2011. 01:25

Vi si najprije morate odgovoriti zašto idete fizijatrici. Ako joj idete, onda je slušajte, a nemojte pokušavati mene uvući u svoje sumnje. Ili je slušajte, ili je pitajte, ili joj dajte otkaz. Mene nemojte koristiti za regulaciju svojih odnosa prema drugima.

noemi2010

20.05.2011. 22:45

Ako su ja mogu nadovezat, moja ima 14 mj. i još uvijek palac lijeve ruke ide u šaku, mi se mučimo ne više sa vježbama nego sa radnom terapijom.. da to tako nazovem, drzanje olovke, slaganje kockica i sl. da palac bude vanka fino i onako istezanje prstića na rukicama, malo razgibavat rame i to.. Ako je dijete sve neurorazvojne vježbice uredno savladalo, moji dr. a i ostali s kojim sam razgovarala, mislim naravno ako jednako koristi ruke nema neke pareze ili velike asimetrije je ok. S vremenom će se i to sredit kroz funkciju. Mi dosta listamo slikovnice i sl. Ako postoji tonus još neđe u rukama i stiska šakice s puzanjem će i to nestat tako je bilo kod nas, nama je jedna šaka se stalno stiskala i ja bi dijete dosta držala onako zdjelica dole ruke fino ispruzene u laktu sa otvorenim šakicama to ih je skroz otvorilo... eto to je samo moja priča...

Darko Richter, dr. med.

20.05.2011. 23:00

Ako sa svojim djetetom idete internisti, ginekologu, ili fizijatru,ili stomatologu, ili logopedu, onda bi bilo u redu da se razumije da forum pedijatrije nije zato da se miješa u njihove domene. Ali, očito, roditelji ne znaju niti kome im dijete ide, niti zapravo zašto, niti što mogu pitati ovdje, a što ondje. Nikako da se preuzmu svoje dogovornosti kao roditelja. Ako idete fizijatru, onda to nije pedijatar, pa odakle bilo kome da pediajtra uvlači u problematiku fizijatra? Fizijatri nisu pedijatri, i nikada to neće biti.