Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Problemi poslije cijepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

18.10.2002. 14:53

Poštovani,
imam 4-mjesečnu bebu koja je na prsima (5200g). Prošli tjedan cijepljena je Infanriksom i cjepivom u usta a Hiberix nije primila jer ga trenutno nije bilo. (Da li se beba cijepi bez obzira na postignutu težinu, jer su mi starije mame rekle da su se djeca prije cijepila tek sa 6 kg?) Dan nakon cijepljenja počela je plakati i postala jako cendrava. Čini mi se kao da ju muči nešto u trbuhu. Analiza krvi i mokraće je u redu, osim što je malo slabokrvna a nalaze stolice još čekamo. Stolice su joj inače dosta rijetke sa sluzi a pedijatar kaže da je to u redu a da je sluz posljedica toga što dosta slini! Međutim često je stolica skoro sama sluz. U zadnjih par dana počela se kočiti u ležećem položaju kao u stav 'vojnika'; prsa van, trbuh unutra, ruke i noge skupa uz tijelo i stenje. To nije kao grčenje, već to radi namjerno. Čini mi se da joj se opće stanje skroz promijenilo, ona je inače živahna, puno guguće a sada je dosta mirna i bezvoljna, uopće se ne glasa, samo šuti ili cendravo plače, jako se napinje kao da će kakati a ponekad se dosta rasplače iz čista mira. Puno trlja okice i nos!Temperature nema, čak mi se čini da je i niža(pazuh 36, guza 36,5 ili ne mjerim dobro) Ja u svojoj prehrani nisam ništa mijenjala da bi joj to naškodilo a ni do sada nije imala grčeve, pa sumnjam da bi sada počeli! Inače dosta slini i trpa ruke u usta a za zubiće mi je još prerano! Ispričavam se što sam se toliko raspisala ali jako sam zabrinuta zbog tih grčeva i stolice! Molim Vas da mi odgovorite da li bi to moglo biti vezano uz cjepivo ili vam simptomi ukazuju na nešto iz Vaše dosadašnje prakse i što da radim!
Zahvaljujem na odgovoru!

Dr. Darko Richter

20.10.2002. 19:48

Plakanje unutar prvih 72 sata od cijepljenja di-te-per (to je Infanrix) može se dogoditi, no obično već prvog dana, a dijete plače neuobičajenim glasom i uporno, neutješno, konstantno najmanje tri sata, a kasnije to sponatano prođe. Ovo što opisujete ne liči mi na ovu nuspojavu cijepljenja, već na neki drugi (probavni?) problem. Ne mogu se izjasniti, iako ste stanje prilično detaljno opisali; potreban je pregled. Inače, težina i cijepljenje, kao i slinjenje i sluz u stolici, nemaju nikakve veze na koje sumnjate, ili za koje ste načuli.

suzana

23.10.2002. 15:12

Moj sin je također nakon cijepljenja istim cjepivom pokazivao takve simptome. Moram reči da je nakon cijepljenja postao druga osoba. Mislim da to nije slučajnost, i čudi me da ne postoje nikakva istraživanja na tu temu.

mama

23.10.2002. 22:09

Slažem se, baš dobro odabrane riječi - "druga osoba", kao da se promijenio karakter djeteta.Moja beba je od razigrane curice koja nikad nije imala mira, stalno bila u pokretu i neprestano "pričala" postala cendravi mali mrgud kojeg je teško oraspoložiti!
Problem je sada što cijepiti treba i dalje i ja jednostavno nisam pametna što učiniti!

Dr. Darko Richter

24.10.2002. 21:03

Da li da se uključim u čavrljanje - pitanje je sad. Zar mislite da, npr., Amerikanci, koji oko 5 slučajeva antraksa podignu onoliku prašinu, ne bi isto učinili za milijune i milijune djece koji bi se poslije cijepljenja pretvarali u "drugu osobu"? Osobno je pravo svakoga da odbije medicinsku intervenciju, i vama to nitko ne može odreći, pa makar u nas određeni program cijepljenja bio obvezatnim za svu djecu. Samo, dijete tada ostaje nezaštićenim od tih bolesti, kao prvo, a kao drugo, kasnije će se uvijek postavljati pitanje zbog čega nije cijepljen, a u nekim slučajevima i za određena zanimanja jednostavno neće doći u obzir, ili će biti bitno manje konkurentan. Itd., itd. ...

mama

25.10.2002. 13:08

Ma ne, nije ovo 'čavrljanje' išlo na račun Vašeg odgovora. Obzirom da mi je to prva beba, stvarno nemam iskustva, pa me svaka promjena ponašanja brine, jer svagdje piše - 'Ako se opće stanje djeteta promijeni, obratite se liječniku'. A to je ovdje slučaj! A što se cijepljenja tiče, znam da je potrebno i da je dijete bolje zaštititi, ali i pedijatar mi je rekao da ćemo malo pričekati da vidimo što će dalje biti!

Još jednom hvala na odgovorima!