Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Problemi s dojenjem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marina

06.09.2002. 13:53

Imam curicu od 2,5 mj koja je rođena carskim rezom u 43.tj. sa 2810 g. Prva dva tjedna nakon poroda dobila je 370 g ali u druga dva tj. Samo 240 (ukupno 610 g od otpusne težine od 2630 g za mjesec dana).Stalno je plakala, nakon sisanja bila je mirna oko 15 minuta i onda opet počela plakati i sisati prstiće, pa sam ju počela dohranjivati humanom (60-80 ml dnevno i to ne svaki dan).Noćni podoji su bez problema, ali danju je počela odbijati prsa . Podoji traju oko 8 min max.15 (ukupno na obje dojke) onda nakon toga plače, ali se smiri i zaspe. Da li se može najesti za tako kratko vrijeme? Na zadnjem vaganju 13.08 imala je 3900 g i dr. je rekla da je to sasvim u redu i da ju ne nadohranjujem osim možda navečer.Sada je već par dana samo na prsima, jer želim da se vratimo samo dojenju i čak nam donekle uspijeva mada su podoji isto kratki. Počela je bolje vući, ali skoro nikad ne prestaje spontano sisati. U trudnoći sam se jako veselila doljenju i htjela bih ju što duže dojiti, ali me stalno muči strah da je gladna. Ne znam što da radim, kako da znam da je dovoljno pojela, kada nikad ne ispusti bradavicu sama od sebe, osim što odbija dojiti kada prsa postanu mekana. Nakon sisanja ja uspijem izdojiti još 20- 30 ml, što znači da još ima mlijeka! Mokrih pelena imamo 5-6 u 24 h uz jednu stolicu dnevno! Molim Vas da mi kažete kako osim vaganjem mogu biti sigurna da dijete nije gladno? Inače, ovih par dana je zadovoljna, stavljam ju na prsa svakih 1,5 – 2 sata, nekada sisa a nekada odbija dojku pa ne znam da li je sita ili nema mlijeka! Tražim pomoć na sve strane i htjela bih biti sigurna da sam pokušala sve prije nego odustanem.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Marina

06.09.2002. 15:41

Još vas molim da mi odgovorite kakva je stolica djeteta na prsima.
Ona ima žute, dosta rijetke, vodenaste stolice, ponekad sa primjesama sluzi, obično jednom dnevno!Stolice nisu nikada zelene i nemaju neugodan miris!
Da li je to dovoljno uz 5-6 mokrih pelena?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

08.09.2002. 07:10

Cijenjena gospođo, odmah na početku želim Vam reći da, po svemu sudeći, nemate razloga za zabrinutost. Od svih tablica važnije je zadovoljno dijete uz prirast na težini. No, i prirast na težini je individualan; stoga se slažem s Vašom pedijatricom da je težina "sasvim u redu". Inače, općenito uzevši, dojenje traje od 15 do 20 minuta, s time da dijete posiše u prvim minutama najveći dio obroka (ako imate vagu kod kuće, možete dijete izvagati prije i poslije obroka, pa ćete znati koliki je bio obrok). Stolica djeteta na prirodnoj prehrani u pravilu je žute boje (kao cekin), jedna do dvije dnevno. Mokrenje koje navodite također je u granicama uobičajenog. Na kraju, za svaku je pohvalu da želite dijete hraniti prirodnim putem - izdržite što duže !