Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povraćanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lucija

08.09.2002. 23:16

Moja curica ima dvije godine.Od prve godine ide u jaslice. Od tada je često nos curi.Šlajm koji se stvori ne izbaci van, već se slije u pluća. Navečer kašlje i većinom povrati. Zadnjih mjesec dana to se događa već drugi put.Lječnik joj je propisao Bisolex otopinu, na kontroli smo bili kao da je sve u redu a već nakon deset dana ponavlja se.
Starija kćerka ima tri godine i nema sličnih problema.
Molim Vas recite mi da li postoji drugi uzročnik ovih pojava osim prehlada? Kakve pretrage trebamo napraviti. Te pojave nisu propraćene temperaturom i većinom su pred spavanje.
Unaprijed zahvalna.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

09.09.2002. 20:35

Štovana gospođo Lucija, dijete koje pohađa jaslice ima česte respiracijske infekcije jer se nalazi u dječjem kolektivu približne dobi u kojem se brzo šire i izmjenjuju infekcijski (ponajviše virusni) agensi. Sekret koji nastaje uobičajena je prateća pojava upale, a također je "normalno" da dijete ne zna i ne može sekret iskašljati. Stoga ga najčešće guta. Razlog povraćanju može biti dvojak: kašalj uslijed napora uzokuje povraćanje; sekret u probavnom sustavu u većoj količini dovodi do njegova izbacivanja. Može postojati kombinacija ovih čimbenika.
Međutim, naravno, da postoje i brojni drugi uzroci povraćanju, o kojima nije moguć ovakav "teoretski razgovor". Za praktično rješenje problema bilo bi potrebno vidjeti dijete.
Vaše prvo dijete nije kopija drugog (ili obrnuto) i u ovom pogledu imalo je nešto više sreće. Srdačno Vas pozdravljam.