Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prolaps rektuma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

belmanah

12.05.2017. 13:50

Dobar dan,

Dječak od nepune 3 godine (za 2 mjeseca puni 3), je prije 20-tak dana imao prolaps crijeva prilikom vršenja nužde u školjku. Sjedio je kao i uvijek do tada, igrajući se sa svojim nožnim prstima (jako poguren). Stolica nije bila tvrda. Nekoliko dana prije je bila vodenastija nego inače, i kod njega i kod njegovog starijeg brata. Stolice je imao redovito, svaki dan.

Odveli smo ga na hirurgiju. Na putu do tamo, crijevo se vratilo nazad. Doktorka je provjerila anus, ustanovila da je dosta čvrst, jak, te napisala da se javimo ako se ponovo dogodi prolaps. Narednih nekoliko stolica nije bilo problema. Za oko 7 dana se desilo ponovo, pa onda još jedanput. Svaki put na školjki i svaki put se samo vratilo nakon nekoliko koraka. Od posljednjeg puta smo uveli vršenje nužde u pelenu, jer tako može stojeći da se "isprazni". Otad mu crijevo ne ispada.

U međuvremenu smo, na uputu dječjeg gastroenterologa, odnijeli stolicu na testiranje na kapljice masti, te na benzidin. Prvi test je pozitivan, drugi negativan. Još nosimo stolice na bakteriološku i parazitsku analizu, pa nemamo taj nalaz. Uradili smo briseve grla i nosa - uredno.

Ono zbog čega se javljam je veliki strah od moguće dijagnoze - Cistične fibroze. Znojni testovi su nam, tu gdje živimo, trenutno nedostupni. A moguće i genetski.
Dječak ima oko 15kg, izgleda jako zdravo, aktivno, veselo. Nema problema sa disanjem, čak je mnogo manje osjetljiv na bilo kakve viroze nego njegov stariji brat. Ima solidan apetit. Jako puno se znoji, ali mu je znoj samo blago slan. Ne poznajemo nikoga tko je bolovao od CF. Zapravo sam ovom nesretnom prigodom prvi put čula za tu bolest.

Kakve analize preporučate? Da li postoji mogućnost za neku "blažu" dijagnozu, pored ova dva simptoma (prolaps rektuma i masnoće u stolici) koja su, koliko vidim, poprilično vezana za CF.

Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2017. 22:40

Malo je vjerojatno da je riječ o cističnoj fibrozi, no ipak treba odrediti kloride u znoju. Najčešće je riječ o prolapsu rektuma zbog slabosti veziva i mišića dna zdjelice. Koliko znam operativno liječenje nije opcija, naročito u ovoj dobi. Stolica treba biti stalno mekana (rijetka kašasta) i treba izbjegavati dulje sjedenje prilikom pražnjenja crijeva. Uobičajeno odrastanjem i jačanjem navedenih struktura problem nestaje.