Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pulmicort


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lodi

01.10.2009. 16:20

Čitajući Vaše odgovore vidim da za probleme s laringitisom preporučujete ampule pulmicort , a na mnogim forumima čitam iskustva mama koje to isto koriste kod suhog kašlja kod djece , pa Vas molim ako mi možete pojasniti kako pulmicort djeluje tj. po čemu je taj lijek bolji od Ventolina kojeg ja dajem svojem djetetu ( starom 4 god) usljed napada suhog kašlja. Ni smo pacijenti na Srebrnjaku oko 3 godine i nikad nam nitko nije niti spomenuo taj lijek.

Darko Richter, dr. med.

01.10.2009. 17:15

Pulmicort je inhalacijski kortikosteroid poput Flixotidea ili Tafena. Služi za liječenje astme, a s obzirom da je to suspenzija za inhaliranje, dobar je i kod laringitisa.
To nije nikakav lijek za kašalj, već za laringitis ili astmu.
Ventolin je beta 2 agonist kratkog djelovanja, i služi isključivo za širenje bronha kod astme. Isto tako to nije nikakav lije za kašalj, osim ako kašalj nije posljedica astme.

Valkira

12.10.2009. 02:55

vidim da dosta hvalite Pulmicort respule i da često preporučujete kod laringitisa.
Moje dijete je imalo 3 puta sublotični laringitis,završio bi na hitnu,dobio injekciju solu medrola i inhalaciju.
Pitala pedijatricu za kakav preventivni lijek,ona je rekla da nije potrebno ništa uzimati.

Htjela sam vas pitati da li je moguće spriječiti laringitis redovitim inhalacijama samo na foiziološku otopinu ili je pak potrebno nešto jače da bi se napadaj spriječio?

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 12:00

Laringitis se ne može spriječiti, ali se može abortirati.
No, sasvim sigurno to nije moguće nekakvim redovitim inhalacijama fiziološke otopine.
Tek kada se pojave prvi znakovi dišnog infekta, nrp. curenje iz nos, akašalj, možda početno malo deblji glas, tada se ulijeće s inhalacijama budesonida 0,5 mg/2 ml, i to 1-2 puta na dan kroz 1-3 dana. Najčešće je dosta samo jedna inhalacija, pa da se laringitis dalje ne razvije.

Valkira

25.10.2009. 15:50

Pitala sam je ga nekad preventivno inhaliram na fiziološku, kad vidim da počne šmrcati. Virus prehlade mu je inače bio okidač za laringitis,zasad nema laringitisa. Zadnji put je imao u svibnju,ne znam jel to do inhalacija ili nema veze s time.
Samo još jedno pitanje. Jel pravilo da se laringitis ponavlja učestalo? Pitam jer mi laici govore da traje do 6,7 godine djetetova života.
Hvala lijepa na strpljenjubig-smile

Darko Richter, dr. med.

25.10.2009. 20:25

Učestalo ili ne, uglavnom je ptežak u predškolskoj dobi ili u dojenčeta, a kasnije, ga može biti isto toliko, samo se manifestira puno blaže, iosim manje promjene glasa, nema smetnji s udisanjem..

Suzana0084

28.10.2021. 17:00

Poštovani, molim Vas za informaciju o pulmicort. Dijete od 4 godine ustanovljen laringitis kod pedijatrice , međutim trenutno nemaju pulmicorta u ordinaciji(inace nam da dvije ampulice) i prepisuje flixotide inhaler 50mg i rinolan sirup koji mu od jucer nista nije pomogao uz odgovor da pulmicort nesmije prepisati bez potvrde bolnice da dijete ima astmu.zanima me kako da dodem do recepta za pulmicort s obzirom da je djetetu vec drugi puta u 3 tjedna ustanovljen laringitis.Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.11.2021. 18:55

U međuvremenu je maknut ovaj propis i može ga pisati primarni pedijatar bez preporuke bolničkog. Samo sada ga nema na tržištu - možda ga negdje nađete...

Suzana0084

16.02.2022. 11:40

Hvala na odgovoru,dijete trenutno ima laringitis i opet mi pedijatrica tvrdi da nesmije dati bez potvrde iz bolnice pa eto neznam sta reci vise.dobila sam dvije ampulice od njih.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.02.2022. 21:40

Mislim da je HZZO prije nekoliko mjeseci ukinuo ogranienje da se Pulmicort može pisati samo na preporuku bolničkog specijaliste. Ako imate to upisano na povijesti bolesti iz bolnice niti u tom slučaju ne bi trebao biti problem.

Barbsich

06.03.2023. 02:30

Poštovani

Dijete 9mj već 3 dana promuklo uz obilno curenje nosa i ponekad (prilikom boravka na trbuhu) se zakašlje. Prije promuklosti pojavili su se tipični simptomi prehlade poput kihanja i začepljenog nosa. Redovono ga inhaliram ali fiziološkom jedino, temperatura je oko 37,1 mjerena ispod pazuha već 3 dana, opće stanje je odlično. Jede normalno. Mene zanima Vaša preporuka, što mogu nabaviti da imam kod kuće, pogodnije za inhalaciju bebe od fiziološke? A da ne trebam recept.

Hvala Vam

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Za ispiranje nosa i inhalaciju preporučam 2,3% otopinu morske vode (ima je u ampulama - Sinomarin). Neškodljivo i olakšava disanje.