Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Rahitis?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Beyonse

02.12.2020. 21:20

Poštovani, majka sam djevojčice dobi 4 god i 3 mjeseca. Visoka je 110 cm i ima 23 kg. Dojila sam je do dobi od 2 i pol godine. Budući sam kao dojilja uzimala multi vitaminski dodatak sa 500 IU vitamina D, nisam baš bila ažurna u davanju vit D njoj kao bebi. Davala sam joj kapi ali po 2, 3 i ne svaki dan nekad redovito nekad sam preskočila. Išli smo redovito na kontrole i cijepljenja, uvijek je sve bilo u redu. Međutim primjetila sam da ima malo izbočeno čelo, i sve što se može pronaći u vezi toga spominje rahitis. Ima malo izduženu glavu gledano odozgora, vidi se dok joj perem kosu. Motorički je razvijena, može skakati na jednoj nozi, vozi bicikl bez točkića već nekoliko mjeseci. I ovako je lijepo razvijena, dobro govori sve opisuje, lijepo crta, zna razmišljati. Da li je moguće da smo previdjeli rahitis, ja se u to ne razumijem ali ne bi li dr nešto primjetila na kontrolama a bili smo i kod ortopeda jer je u dobi od 2 godine tijekom trčanja malo poskakivala, imali smo vježbe i to je prošlo. Nogice joj idu malo u x ali takve su i moje. Možda bude imala sklonost skoliozi budući i ja imam dosta izraženu. Bojim se da sam zbog svog krivog uvjerenja ugrozila dijete bez da sam se konzultirala s dr prije.

Beyonse

06.12.2020. 15:30

Poštovani, molim vas ukoliko je to doista rahitis da li je moguće izliječiti. Jer ako je to bi sada bio već neki teži oblik.
Djevojčica je dosta otporna, nije boležljiva pa tako ni nismo dugo bili kod pedijatrice vjerujem da bi ona nešto primjetila pa bi ranije započela liječenje. Uistinu sam vjerovala da u mojem mlijeku ima sve potrebno budući dojilja ne smije uzimati ništa osim lupoceta a ja sam uzimala vitaminske tablete kroz cijelu trudnoću i kroz gotovo cijelo dojenje. Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.12.2020. 12:35

Teži oblik rahitisa zasigurno nije u pitanju. Preciznije se može procijeniti krvnim pretragama - javite se pedijatru. Inače se preporuča davanje D3 vitamina prve 3 godine, svakodnevno, i ljeti. Naime brojne studije su pokazale da oko 50% djece ima niže razine D vitamina iako borave u priobalnim dijelovima mediteranskih zemalja. Djeca na kontinentu imaju manjak u 70% slučajeva. Oni nemaju rahitis no niže razine D3 vitamina mogu imati utjecaja na druge organe (imunost, mozak) - o čemu nešto znamo, ali čini se da dosta toga o ulozi D vitamina još ne znamo...