Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


razlika hiberix i infanrix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija

14.10.2002. 13:18

Moje 11 mjeseci staro dijete je primilo infanrix cijepivo sa 3,4,5 i 6 mjeseci po preporuci našeg pedijtra.Bolničar baš i nije bio upućen u tu vrstu cjepiva (budući da u BiH to cjepivo još nije u primjeni), no rekao je da naredno ne mora biti infanrix nego uobičajeno cjepivo koje se ovdje daje sa 13 ili 14 mjeseci.Starije dijete ide u vrtić.(gdje su se trenutno pojavile vodene kozice).Zanima me Vaše mišljenje koje cjepivo koristiti pri slijedećem cjepljenju i da mi pojasnite razliku izmedju infanrixa i hiberixa. Unaprijed se zahvaljujem.

Dr. Darko Richter

15.10.2002. 00:17

Infanrix i Hiberix nemaju nikakve veze, osim što im je proizvođač isti. Infanrix je cjepivo za difteriju, tetanus i pertusis (DiTePer), s bitno manje nuspojava no klasično DiTePer cjepivo o kojemu vam priča vaš bolničar. Treba nastaviti onim cjepivom kojim se počelo, pogotovo ako je za dijete bolje i lakše podnošljivo, a to je u ovom slučaju svakako Infanrix. Hiberix je cjepivo protiv hemofilusa, jedne od bakterija koje uzrokuju gnojni meningitis i neke druge opasne infekcije. U dobi vašeg djeteta, odnosno tijekom druge godine života dovoljno je da primi jednu dozu cjepiva (inače, cijepi se što ranije, najkasnije s 3 mj. i tada se doza ponavlja sa 4,5 i 6 mj. te još jednom tijekom druge godine).

marija

15.10.2002. 12:34

Da li je infanrix-om obuhvacena i zastita protiv vodenih kozica ,a nije i od hemofilusa? Što Vi mislite,obzirom na starije dijete u vrtiću(neizbjezne vrtićke bolesti najkraćim putem dolaze nam doma),zima,mama često podložna infekcijama dišnih puteva(sinusi) kako zaštiti jednogodišnjaka-kojim cjepivom obzirom da se datum redovitog cjepljenja primiče,a taj hiberix je samo dodatni uz redovito cjepivo,ili nije?
P.S. Uz svu pomutnju sa cjepivima ovdje trenutno,molim Vas za strpljenje,a kad sve prodje OK,obećajem da Vam se sa ovom temom neću javiti bar naredne 3 godine.
Hvala

Dr. Darko Richter

15.10.2002. 16:34

Infanrix je cjepivo za difteriju, tetanus i pertusis. Za vodene kozice ima Varilrix, a za hemofilus Hiberix. Nema nikakve pomutnje, za svoje novce možete se cijepiti protiv čega god želite, ako cjepiva ima. Amerikanci još cijepe Prevenar-om protiv pneumokoknih bolesti, koje su, osim virusnih, najčešće baš tijekom zime u djece, osobito u dječjim kolektivima.