Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


šepanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

26.02.2002. 20:37

Moje dijete ima 8 godina. U nazad 5 do 6 mjeseci povremeno šepa i to ujutro kada ustane iz kreveta ili krajem dana, a naročito nakon fizičkih aktivnosti. Bili smo na pregledu kod ortopeda i on nam je rekao da dijete hoda primjereno svojoj dobi i da nema ograničenih pokreta, ali da ga i dalje treba pratiti i ako se to nastavi ponovo doći na pregled. Sada je imao virozu sa visokom temperaturom. Četvrti dan viroze je počeo puno jače šepati. Prije dva dana je bio na rentgenu kukova. Nalaz zglobova kuka je u redu, a u projekciji tubera lijeve sjedne kosti vidljiva je ovalnog oblika, oštro ocrtana, intenzivnija sjena (insula compacta?).
Molim vas da mi kažete šta bi mogla biti ta sjena i da li bi pojačano šepanje moglo imati veze sa virozom.
Hvala!

prof dr sc Ana Votava-Raić

27.02.2002. 19:27

Cijenjena gospođo Ana, čini mi se da bi bilo dobro da Vaše dijete pogleda i pedijatrijski reumatolog (npr. kod nas na Klinici - 01 4552 333) koji bi izvršio osim pregleda kliničkog statusa i učinjene rtg slike (nije važno ime promjene; važniji je uvid u promjenu) i neke laboratorijske pretrage, te bi se na taj način moglo nadopuniti mišljenje ortopeda. Vjerujem i nadam se da bi zaključak bio da se radi o nekoj prolaznoj i bezazlenoj pojavi koja nije rijetka u toj dobi, ali to ne znam i ne mogu biti sigurna "ovako na daljinu". Inače, na Vaše izravno pitanje o mogućem pogoršanju u virozi, odgovor je - DA - virusi često dovode do smetnji i tamo gdje ih prije nije bilo i pogoršavaju postojeće poteškoće. Srdačno Vas pozdravljam !