Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


AST i streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

PREDRAG

13.02.2002. 10:48

Molim ako neko zna nešto o AST-u kod djece. Kćer ima streptokoke u grlu i nosu, te nakon kure antibiotika, mjerila je AST u krvi. Imala je oko 1200.

Počela je dobivati injekcije svaka 3 tjedna. Nakon 5 injekcija pao je na
950. Sada pije tablete, jer injekcije mrzi i teško joj ih je dati.
Nikakvih problema nema sa grlom ili anginama. Izvana potpuno zdravo dijete. Zanima me koliko dugo mora se liječiti, koliko dugo tako mora piti tablete ili dobivati injekcije. Koliko je to sve opasno s ozirom da nema vidljivih problema s zdravljem. To jest što ako AST bude i dalje velik, a streptokoka u grlu i nosu ne bude, da li je to moguće?
Da li mora vaditi krajnike ?

Sada i malađi brat 2 i pol godine ima AST oko 600, pa je i on dobio kuru antibiotika.

Ako netko ima sličnih iskustava neka napiše par riječi. Dijete ima 7 i pol godina! Zahvaljujem


Predrag

Dr. Darko Richter

14.02.2002. 21:35

AST je antistreptolizinski titar, tj. razina protutijela na jedan sastojak streptokoka grupe A koji je najčešći uzročnik bakterijske angine. Titar od 1200 ukazuje da je vaše dijete imalo streptokoka u ždrijelu i od njega vjerojatno imalo anginu. To bi trebalo provjeriti brisom grla na streptokoka grupe A, zatim provesti liječenje penicilinom 10 dana, pa nakon par dana provjeriti nalaz brisa. Nema puno smisla prečesto kontrolirati AST, jer on ostaje povišenim neko vrijeme i štiti od infekcije istim sojem streptokoka protiv kojega je nastao. Zato, kontrolirajte bris ždrijela, i ako je negativan, nije potrebno davati penicilin, makar će AST ostati povišenim još nekoliko mjeseci, no to je, kako sam naznačio, imunost nakon preboljele infekcije. Znači, povišeni AST jest, u odsustvu živog streptokoka u brisu ždrijela, samo znak nedavno preboljele streptokokne infekcije, i, ne bi trebalo primjenjivati penicilin samo zbog njega. Lijek se daje za živu klicu koja je u organizmu, a ta se otkriva brisom ždrijela.

PREDRAG

26.02.2002. 10:45

Čuo sam da povišeni AST ako se ne kontrolira može izazvati gadne posljedice, da li je to točno?

Zahvaljujem