Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šepanje kod djevojčice 3. godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Classic

01.07.2023. 16:50

Pozdrav,

situacija je sljedeća:

Djevojčica za dva tjedna navršava tri godine. Do polaska u vrtić nije nijednom bila bolesna. Nakon kretanja u vrtić s godinom i dva mjeseca krenule su raznovrsne viroze, koronavirus, upale uha, jedna blaža upala pluća, pet puta u cca dvije godine primila antibiotik, većinom Klavocin.

Ove godine se stanje popravilo i bila je manje bolesna. Početkom četvrtog mjeseca je prebolila neku virozu s visokom temperaturom koja nekoliko dana nije nikako padala. Vađena je krv, CRP je bio povišen no pedijatar je zaključio da je virusno te je to prebolila kroz pet dana bez antibiotika.

Odmah nakon toga sam ja (otac) dobio gnojnu anginu sa sličnim simptomima kao ona te Klavocin. Nakon prvog dana Klavocina sam dobio osip za kojeg je zaključeno da je reakcija na antibiotik.

Od početka do sredine šestog mjeseca djevojčica je preboljela vodene kozice bez temperature i ikakvih poteškoća.

Prije deset dana kod tuširanja se dvije večeri požalila da ju bole guza pa "ribica", ali nije bilo nikakvog crvenila ni ičega, suprugi se jednom nije dala presvlačiti. To je bilo u srijedu i četvrtak.

U međuvremenu joj počinje curiti nos te počinje noću kašljati. U petak nas zove teta iz vrtića da ima laganu temperaturu te da je nekako nemirna. Dolazimo po nju, kasnije nema temperaturu. U subotu primjećujemo da lagano šepa na desnu nogu, zabacuje stopalo unutra. Zaključujemo da je zbog malih tenisica. Kasnije manje-više ok hoda.

U ponedjeljak se intenzitet šepanja pojačava. Kupujemo nove tenisice no nema napretka. Ne trči već brzo hoda, ali se ne žali na bol, nema oteklina niti crvenila, na dodir ne reagira da ju nešto boli. Noga joj je pokretna. Raspoložena, zaigrana. U utorak idemo k pedijatru, vadimo krv, CRP je 6, krvna slika u redu.

U utorak i i srijedu jako kašlje, začepljen joj je nos i temperatura varira od 37 do 38, u jednom trenutku do 38.5. Jednom se od kašlja zagrcnula i povratila. Tih dana se u noći za spavanja jako baca i udara nogama po kinderbetu.

U četvrtak idemo k ortopedu, nema dječjeg pa ju gleda kirurg. Radi se UZV, ima minimalno tekućine u kukovima, ostalo u redu. Zaključak - tranzitorni sinovitis kao reakcija na vodene kozice. Terapija je ibuprofen.

U petak ujutro primjećujemo da malo šepa i na lijevu nogu no stanje se kroz dan popravlja. Nema temperature. Dobrog raspoloženja. Ponovno vadi krv, CRP 6.8.

Danas u subotu (11. dan otkad se prvi put požalila na bol u genitalnom području što se vjerojatno prenosilo iz kukova) ne šepa ili šepa jedva primjetno. Dobrog je raspoloženja, vesela. Jedino ju povremeno uhvati kašalj, najviše pred jutro te još ima šlajma u nosu kojeg čistimo.

Ostala relevantna stanja:

- Stalna pojava jačmenca kroz zadnjih godinu dana, u početku na oba oka, sada samo na desnom. Čim se jednog riješimo, drugi izbije. Išla je k oftalmologu, zaključak je da ima sužene suzne kanaliće i dao "lažne suze". Na oku, ispod donjih vjeđa, na rubu je vidio crvenilo. Nije ju pregledao s aparatom nego samo odokativno. Povremeno trlja oči te brzo žmirka. Sam vid je dobar.

- Posljednjih pola godine nema apetita, jede jako slabo tj. izbirljivo, želi samo mlijeko i kruh. Voće i povrće izrazito rijetko. Vađena krv - sve je u redu. Zbog prehrane je nedavno imala zatvor i tvrdu bolnu stolicu, nekako smo uspjeli poboljšati prehranu, izbacili slatkiše i većinu mliječnih proizvoda i zatvor riješiti laxolom i kivilaksom. I dalje jede jako malo, pogotovo ovih desetak zadnjih dana.

- S godinu dana nakon što je prohodala, zabacivala je desnu nogu zbog čega je išla k ortopedu. Ortoped je zaključio da ima mekane i elastične zglobove, ali da je sve u redu. Rekao je da joj ne damo sjediti u W položaju. Ubrzo se hod popravio i stabilizirao.

- Zglobovi joj izrazito pucketaju, malo joj prodrmaš koljeno i već pucketa.

Imamo maksimalno povjerenje u našeg pedijatra, no u ovakvim slučajevima pušemo i na hladno. Moje je pitanje - možemo li prihvatiti dijagnozu tranzitornog sinovitisa ili bi bile potrebne dodatne pretrage da isključimo neka ozbiljnija stanja?

Postoji li mogućnost da se tu ne radi o sinovitisu kao reakciji na vodene kozice već o prvoj manifestaciji nečeg ozbiljnijeg (juvenilni artritis itd.)? Što biste vi savjetovali kako bismo odreagirali na vrijeme? Je li moguće postojanje kakve povezanosti ovog šepanja te ostalih stanja gore spomenutih?




Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.07.2023. 12:35

Prema svemu napisanom najvjerojatniji je uzrok bolova tranzitorni sinovitis. Riječ je o blažem obliku - kod težih dijete uopće ne može ispružiti nogu. Laboratorijskim pretrgama je isključena bakterijska upala što je jako važno. Klasično se provodi terapija ibuprofenom kroz tjedan dana redovito uz poštedu noge. Ako se nakon prekida ibuprofena (on se ne daje primarno zbog bolova nego za smanjenje upale) ponovno jeva smetnje tada se ponovno daje ibuprofen kroz tjedan dana. Ako se i nakon druge kure nastave smetnje tada treba napraviti dodatnu ortopedsku a po potrebi i reumatološku obradu. Vrlo rijetko (ekstremno rijetko) problem može biti u hrskavici zgloba i to nije moguće vidjeti u ovako ranoj fazi. Reumatska upala je teorijski moguća, no uz ovakve nalaze i simptome je malo vjerojatna. Inače tranzitorni sinovitis se javlja nakon bilo koje virusne boesti i nedužne je prirode. Katkada se ponovi još koji puta no bez posljedica. Bol u području guze i spolovila nije tipičan i ako se bude žalila preporučam dodatnu obradu uključujući i ultrazvuk trbuha.