Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sljezov korijen


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

iga

08.11.2001. 15:49

Zanima me da li kapanje slijezovog korijena u nos prehlađenom djetetu (dob 2,5 god.) može naškoditi, odnosno u kojoj količini i kojim intezitetom se preporučuje ukapavanje u nos.

S poštovanjem.

Dr. Darko Richter

08.11.2001. 23:58

Mislim da ponajprije nema izrazite koristi od kapanja sljezovog korijena u prehlađeni nos. Ne vidim prave indikacije, osim utjehe da se nešto poduzima. Nema neke poznate štete od kapanja sljezovog korijena, ali možda ima razočaranja, jer očekivanog efekta nema. Prehlade su najčešće virusne bolesti i treba 7-10 dana da prođu. Najbolje je djetetu brisati nos, poticati ga da ga ispuhuje, a ako to još ne zna, može se upotrijebiti pumpica za izvlačenje iscjetka iz nosa (može se nabaviti u ljekarnama). Ako već treba nešto kapati, daju se vazokonstrikcijske kapi za nos (npr. efedrin, tražiti u ljekarnama) koje stežu krvne žile u sluznici, suše je i stanjuju. Zato ih na valja davati duže od nekoliko dana, i to obično u funkciji da se djetetu olakša disanje na nos kada ide spavati.