Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sluz u stolici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kateo2

08.10.2021. 23:00

Postovani,
Obracam se ovim putem jer eto neznam kome bi se vise obratila.
Radi se o curici 2godine i 3mj, i njen problem su stolice sa sluzi.
Problem se prvi put pojavio u veljaci 2021godine, kada je curica imala 19mj, dan dva je imala proljev, te su nakon toga punih 27 dana se redale sluzave stolice, normalne, pa cudne, pa kasaste, pa proljevaste, pa sama sluz i tako u krug svaki dan - 27 punih dana - po 6do7 stolica na dan.
Prva dva tjedna je curica bila na dijetnoj ishrani bez mlijeka i mljecnih proizvoda, iceg masnog, slatkog, przenog, teskog i sl., po preporuci doktorice, medjutim to nije davalo nikakve razultate pa smo joj poceli prosirivat jelovnik i vracati ga na staro gdje je jela sve po malo kao i prije, i situacija se nije promjenila.
Nosili smo preko 20 stolica na analizu, virusi, bakterije, paraziti, i to ne samo standardne pretrage vec i na neke bakterije i viruse koje inace ne spadaju u standardne rutinske pretrage. Sve je bilo negativno. Uz to smo radili i nalaz kalprotektina koji je bio manji od 20, sto je ukazalo na to da nema nikakav upalni proces u crijevima (tako su mi doktori objasnili.)
Radjeno je vise krvnih slika, od cega su sve stavke apsolutno bile u granici referentnih vrijednosti, i to ne mislim samo na obicnu krvnu sliku, vec su joj vadili sve sve zivo sto su mogli, ukljucujuci igE, igG, igM, c3, c4, i neznam ni ja sto ne, znaci sve sto moze biti povezano sa situacijom je njome napravljena pretraga na to i sve je bilo unutar referentnih vrijednosti. Raden je test intolerancije na gluten, cak su je i na celijakliju testirali. Nista. Sve ok.
U tom razdoblju curica nije bila bolesna (od 10 mj 2020 do 6mj 2021 joj je to bio jedini izostanak iz jaslica.)
Prije toga je imala samo par puta blagu temperaturu kad bi joj izlazilo 6 zubi odjednom, do 38, i to je to. Nikad prije toga nije imala nijedan problem s stolicom, niti s uvodenjem bilo koje namirnice, nikad nije imala osipe niti ista slicno.
Normalnog rasta i razvoja, u razdoblju tog dugotrajnog, nazovimo ga,proljeva nije gubila na tezini. Normalno se ponasala i jela.
Kada smo skupili sve nalaze napokon jer se dosta njih jako dugo ceka, stolice su postajale sve rijede i normalnije i problem je samo nestao, sam od sebe. Njena pedijatrica je rekla da nema potrebe za nikakvom daljom obradom jer se napravilo sve sto se napravit dalo, i sve je bilo u redu s nalazima, pa sto god da je proslo kroz nju, proslo je. Strepila sam mjesecima od svake pelene, i taman kad sam zaboravila to traumaticno iskustvo, evo problema nazad.
Pred par dana je opet pocela ista situacija, s tim da se radi o max 3 stolice na dan, al svaka stolica svoju politiku vodi, od formirane do kasaste i ta SLUZ se vratila.
Situacija je identicna onoj od pred 7 mj, al u dosta blazem obliku.
Pedijatrica je rekla da za sada jos nebi nis radila, s obzirom da smo prosli put napravili sve i ostali bez zakljucka, da ak ne prodje kroz par dana da je zovem opet.
Curica ni tada ni sada nije imala nikakvu temperaturu niti ikakve druge simptome icega osim toga.
Jeli moguce da se njome crijevne viroze jednostavno manifestiraju na takav nacin ?
Sto raditi dalje ? Gdje traziti uzrok? Mene to uzasava a neznam vise sto raditi i kako joj pomoci. Trazim druga, treca, peta misljenja, nitko nezna sto bi moglo biti.
Ima li ikakvog smisla voditi je u drugi grad privatnom gastroenterologu jer ga ovdje nema, a na termin u bolnici ak budem inzistirala na njemu, cemo vjerovatno dobit za 2 do 3 mj.
Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2021. 18:40

Najvažnije je da su sve dosadašnje pretrage dale uredne rezultate. Gastroenterolozi kažu da nije važno kakve su stolice dokle god dijete dobro napreduje i nema znakova bolesti. Dakle mislim da sada nema opravdanja poduzimati neke dodatne dijagnostičke postupke. Provjerite u nalazima da li je napravljena analiza stolice na toksine klostridija (Clostridioum Difficile A i B). Teorijski može biti po srijedi i neka blaža forma alergije, možete pokušati kroz mjesec dana davati Enterosgel 2x5 ml (pomiješajte s bilo kojom hranom, nema okusa niti mirisa) te uvedite Lactibiane probiotik. Smanjite unos slatkih namirnica i napitaka. Za probu možete neko vrijeme davati mlijeko bez laktoze (npr Lagano jutro). Ako se djetetu obilato cijedi sekret iz nosa u grlo tada i to može biti uzrokom pojave sluzi u stolici.

kateo2

22.10.2021. 15:25

Hvala na odgovoru.
Upravo taj probiotik sam joj i uvela kad je to sve opet pocelo. Sluz je nestala ovaj put relativno brzo, znaju se pojaviti povremeno u jednoj od 5 stolica veoma male, zanemarive kolicine, koje bi mi vjerovatno promakle u normalnoj situaciji.
Sada je situacija takva da ona ima stolicu jednom u 24do48h, stolica je mekana, proljevasta, al nije proljev u pravom smislu rjeci, pogotovo s obzirom na to da joj to bude jedna stolica u danu ili u 2 dana.
Sokove i cajeve nikad nije pila niti ih zeli piti. Od napitaka pije iskljucivo vodu i mlijeko, a mlijeko bez laktoze mislim da nebi napravilo nekakvu korist il promjenu jer smo davno i s tim probali, osim zelene stolice istog sadrzaja nista nismo dobili, a s obzirom da u jednom trenutku je bila vise od 15 dana bez ikakvog mlijeka i mlijecnih proizvoda i pomak se nije vidio, moje misljenje ko laika, a i njene pedijatrice da ovo nema bas nikakve veze s mlijekom. Ona je inace jos na adaptiranom mlijeku. Voli ga, ja ne vidim razlog da joj ga ukidam. Nekad pije ujutro i navecer, nekad samo navecer, nekad samo ujutro.
Trudimo se hraniti ju iskljucivo kuhanom laganom hranom, raznovrsno i saroliko, iako je sada u fazi da je sve bljak i radije bi jela "gluposti", ali apetita ima, i zeli jest, to sto bi radije keks nego povrce, smatram sasvim normalnim. happy Tu sam ja da to ogranicim i svedem na minimum.

Mozemo pokusati jos i s tim gelom, to nam nitko dosad nije spomenuo.
Pedijatrica nas je narucila u gastroenterologa vise iz razloga da smiri mene, nego iz neke zabrinutosti s obzirom da se i ona slaze s Vama, dok ona uredno raste i razvija se, i ne vidim drasticne promjene u njenom ponasanju, da nema razloga za brigu.
Nazalost na pregled cemo cekati 3 mjeseca, al evo lakse mi je kada jos jedan doktor misli da tu nema velikog zla.
Inače, uz sve ostalo, i tu navedenu pretragu je obavila, sto ste napomenuli u odgovoru. Kazem Vam, napravili su stvarno sve sto se napravit dalo jer je tada ta kolicina sluzi uistinu bila fascinantna, ne samo meni, vec i doktorima.

Jos jednom zahvaljujem na Vasem vremenu.
Lijep pozdrav.

kateo2

22.10.2021. 15:25

Da nadodam, da, ona je jaslicar i cijedi joj se iz nosa skoro pa uvijek, dosta cesto je sva zastopana, cesto to krene niz grlo, ali inhalacijama i fizioloskom uspijevamo to drzati pod kontrolom te nikad do sada nije se pretvorilo u neki bronhitis il bilo sta. Najcesce prodje kao obicna prehlada, bez temperature i iceg.
Cak je i meni palo na pamet to, al sam citala oprecna misljenja raznih doktora da to nemoze biti vezano jedno s drugim, i onih da apsolutno moze.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2021. 21:50

Sluz u stolici može biti ako postoji obilnija sekrecija iz gornjih dišnih puteva. Ne znam da li je provjerena razina kalprotektina u stolici?

kateo2

27.10.2021. 23:25

Jest. Nalaz kalprotektina je bio: <20, bez referentnih vrijednosti na nalazu, pedijatrica je rekla da je to uredan nalaz.

Stolica se sada normalizirala skroz.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.11.2021. 18:55

Najbolji ishod - doktor liječi, priroda izlječuje. happy