Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


šmrkav nos


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

draz

27.11.2002. 18:05

Dijete nam ima tri godine i ono što nas zabrinjava su dugi periodi šmrkavog nosa. Naime, problem se javio početkom jeseni te je potrajao otprilike dva mjeseca neprekidno. Nakon toga pauza, tj, normalno stanje(nešmrkavosti) potrajalo je tek otprilike tjedan dana, a onda se vratilo. Na početcima je sluz prozirna, a onda mjenja boju u žuto-zelenu. Prvo smo mislili da je problem u tome što ide u vrtić pa da se tamo stalno zaražava od druge djece međutim, isti obrazac bio je i prošle godine u isto vrijeme kada nije bio izložen tolikom broju djece, jer nije išao u vrtić. Sada smo počeli sumnjati da se ne radi samo o nekim virozama već da je možda problem u nekoj vrsti alergije ili o kroničnoj upali sinusa na koju smo posumnjali prije neki dan kada je imao povišenu temperaturu(38.5 C) i žalio se da ga boli glava u području očiju nakon čega smo mu dali VOLTAREN čepić nakon čega se sve ubrzo normaliziralo. Nadalje, čuli smo još da postoji mogučnost da je za takvo dugotrajno stanje šmrkavosti kriva i treća mandula ili neko strano tijelo u nosnicama. I na kraju smo skroz zbunjeni pa vas molim da nam na osnovi svega navedenog pokušate dati smjernice o kojem se problemu najvjerojatnije radi kako bi izbjegli eventualna maltretiranja djeteta vodeći ga po bezbrojnim pretragama. A ako već i moramo obaviti razne pretrage, jer jasno nam je da su nezaobilazne, molimo vas da nam date savjet od koje bi bilo najbolje krenuti. Hvala.

Vesna

28.11.2002. 15:04

Ja sam mama čija četverogodišnja djevojčica ima slične probleme.
Njene probleme opisala sam u poruci pod nazivom "Sedimentacija 15".
Sa zanimanjem očekujem odgovor na svoju i Vašu poruku.

Pozdrav.

Dr. Darko Richter

28.11.2002. 18:34

Može biti sve što ste sami napisali, osim možda kronične upale sinusa (to bi bilo neobično za njegovu dob). Nikakve pretrage ne koriste, ako se ne rade s koncepcijom, a nju mora dati netko tko će dijete pregledati. Ipak, preporučio bih za početak učiniti obrisak nosa u potrazi za uobičajenim bakterijama (streptokok, pneumokok, hemofilus, moraksela).